Изображения

Снимки и видео от възпоменателните чествания по време на Ботевите дни

В продължение на две седмици Калофер се превърна в национално средище на фолклора и поетичното слово. Повод за това бяха възпоменателните чествания, свързани със 140-тата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев, провели се в периода от 21-ви май до 5-ти юни. Част от тях беше фолклорният събор „Ботеви дни и нощи в Калофер“ , посетен от участници от цяла България и чужбина.

Продължете да четете Снимки и видео от възпоменателните чествания по време на Ботевите дни

Кукерски празник за Сирни заговезни в Калофер 2016 г. (снимки и видео)

По традиция, на Сирни заговезни в Калофер се проведе кукерският празник на града. Тази година датата на празника беше 13.03.2016 г. Въпреки дъждовното време, местните участници, сред които имаше и много деца, изпълниха своите представления пред погледите на многобройна публика.

Продължете да четете Кукерски празник за Сирни заговезни в Калофер 2016 г. (снимки и видео)

Калоферските гайдари и кукери на фестивала в гр. Раковски

Калоферски гайдари и кукери участваха на шестнадесетото издание на кукерския фестивал „Кукове-Раковски“ , който премина с дефиле по главната улица на град Раковски. В него участваха 24 състава с 1200 представители от цялата страна и чужбина.

Продължете да четете Калоферските гайдари и кукери на фестивала в гр. Раковски

Калоферските участници на Сурва 2016 в Перник (СНИМКИ)

За поредна година калоферските участници, сред които гайдари и кукери, бяха едни от най-колоритните на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Тази година фестивалът отбеляза своето 50-то юбилейно издание. Участие взеха над 110 групи с около 6400 членове. От тях 92 групи бяха български, а 19 чужди – от Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Албания и дори Мали.

Продължете да четете Калоферските участници на Сурва 2016 в Перник (СНИМКИ)

Снимки от коледния концерт на самодейците от Калофер

Снимки и видео от Коледния концерт в Калофер, проведен на 23.12.2015 г. Приятно гледане!

Продължете да четете Снимки от коледния концерт на самодейците от Калофер

Калоферските гайдари на Роженския събор 2015 (СНИМКИ)

За откриването на възстановения след 9 години събор на Рожен, поляните бяха огласени от изпълнението на общо 400 родопски и калоферски гайди. Вижте снимки на калоферската група тук.

Продължете да четете Калоферските гайдари на Роженския събор 2015 (СНИМКИ)

Кукери отбелязаха Сирни Заговезни в Калофер

Кукерският празник, с който калоферци отбелязаха края на зимата и прогониха злите духове от града си, се проведе на 22 февруари. Вижте многобройни снимки от събитието.

Продължете да четете Кукери отбелязаха Сирни Заговезни в Калофер

Снимки на калоферските кукери от Сурва 2015

Кукери, мечки, дяволи, звуци на чанове заливат Перник по време на XXIV международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2015 г. 85 групи с 5371 участници заляха улиците на града, за да покажат традиции и да зарадват хората с маскарадните си игри.

Продължете да четете Снимки на калоферските кукери от Сурва 2015

Празник на Калоферската дантела – снимки

От 16 години на Успение Богородично – 15 август, в Калофер отбелязват Празника на дантелата. Целта е да съживят позабравеното изкуство да се плетат изящни дантели, които са достоен конкурент на най-известните в света брюкселски дантели, и същевременно да привличат туристи в красивото балканско градче.

Продължете да четете Празник на Калоферската дантела – снимки

Калофер посрещна чудотворната икона на Св. Богородица – снимки

На 10-ти август чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“ гостува в Калофер. По този повод пловдивският митрополит Николай отслужи молебен канон на Пресвета Богородица в едноименната църква в града. Тържествената служба е част от богослуженията по време на Богородичния пост, който започна на 1 август.

Продължете да четете Калофер посрещна чудотворната икона на Св. Богородица – снимки