Природни забележителности

Калофер е едно от най-живописните Подбалкански градчета с красива природа и гостоприемни жители.

Околностите на града предоставят прекрасна възможност за отдих, сред зеленина и свеж планински въздух. Бреговете на двете реки  – Тунджа и Бяла река, са идеално място за пикник, а разходката на кон или колело по горските пътища е истинска наслада за очите и душата.

kalofer_zabel-02Екопътека „Бяла река“

Екопътека „Бяла река“: намира се на ок. 8 км северозападно от Калофер, близо до Мъжкия манастир. Тя е част от комплекса „Бяла река“, който включва още бивак и детски център за оцеляване сред природата „Джендема“. Повече информация за екопътеката може да научите оттук: линк.

Бивак „Св. Кирик“: намира се на 3 км северно от Калофер по пътя за м. „Паниците“, в близост до лечебния извор „Св. Кирик“. Предлага бивакуване (къмпингуване) край бреговете на р. Тунджа. Разполага с 10 комплекта маси с пейки и детски кът.

bivak-kirikБивак „Св. Кирик“

Калофер е изходен пункт за покоряване на най-високия връх в Стара планина – вр. Ботев (2376 м), и най-високия водопад на Балканския полуостров – „Райското пръскало“ (124 м). Маршрутът е изцяло в защитената територия на НП „Централен Балкан“. Тръгва от м. „Паниците“ (7 км северно от Калофер), преминава през местностите „Поника“, „Параджик“, „Каменливеца“, „Рогачева гора“ и „Малък Купен“, и след ок. 4 часа достига до х. „Рай“, в подножието на „Райското пръскало“.

rajsko-praskaloВодопад „Райското пръскало“

Пътеката е добре маркирана с табели, лентова маркировка в синьо и бяло, и е с много места за отдих. Хижа „Рай“ разполага със 112 легла, кухня, лавка и баня.

stara_planina_hija_raiХижа „Рай“

От х. „Рай“ по панорамната „Тарзанова пътека“ (зелено-бяла лентова маркировка) за ок. 3 ч. се достига до вр. Ботев. От върха може да се стигне за 4 ч. до х. „Плевен“, за 4,5 ч. до х. „Тъжа“ и за 4 ч. до х. „Левски“. На вр. Ботев НЯМА места за пренощуване.

vryh_botev_kaloferВръх „Ботев“

One thought on “Природни забележителности”

  1. Снимката на водопада не е коректна.
    Тово е също много хубав водопад ,но над Враца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опознай Калофер!