Природни забележителности

Калофер е едно от най-живописните Подбалкански градчета с красива природа и гостоприемни жители.

Околностите на града предоставят прекрасна възможност за отдих, сред зеленина и свеж планински въздух. Бреговете на двете реки  – Тунджа и Бяла река, са идеално място за пикник, а разходката на кон или колело по горските пътища е истинска наслада за очите и душата.

kalofer_zabel-02Екопътека „Бяла река“

Екопътека „Бяла река“: намира се на ок. 8 км северозападно от Калофер, близо до Мъжкия манастир. Тя е част от комплекса „Бяла река“, който включва още бивак и детски център за оцеляване сред природата „Джендема“. Повече информация за екопътеката може да научите оттук: линк.

Бивак „Св. Кирик“: намира се на 3 км северно от Калофер по пътя за м. „Паниците“, в близост до лечебния извор „Св. Кирик“. Предлага бивакуване (къмпингуване) край бреговете на р. Тунджа. Разполага с 10 комплекта маси с пейки и детски кът.

bivak-kirikБивак „Св. Кирик“

Калофер е изходен пункт за покоряване на най-високия връх в Стара планина – вр. Ботев (2376 м), и най-високия водопад на Балканския полуостров – „Райското пръскало“ (124 м). Маршрутът е изцяло в защитената територия на НП „Централен Балкан“. Тръгва от м. „Паниците“ (7 км северно от Калофер), преминава през местностите „Поника“, „Параджик“, „Каменливеца“, „Рогачева гора“ и „Малък Купен“, и след ок. 4 часа достига до х. „Рай“, в подножието на „Райското пръскало“.

rajsko-praskaloВодопад „Райското пръскало“

Пътеката е добре маркирана с табели, лентова маркировка в синьо и бяло, и е с много места за отдих. Хижа „Рай“ разполага със 112 легла, кухня, лавка и баня.

stara_planina_hija_raiХижа „Рай“

От х. „Рай“ по панорамната „Тарзанова пътека“ (зелено-бяла лентова маркировка) за ок. 3 ч. се достига до вр. Ботев. От върха може да се стигне за 4 ч. до х. „Плевен“, за 4,5 ч. до х. „Тъжа“ и за 4 ч. до х. „Левски“. На вр. Ботев НЯМА места за пренощуване.

vryh_botev_kaloferВръх „Ботев“

One thought on “Природни забележителности”

  1. Снимката на водопада не е коректна.
    Тово е също много хубав водопад ,но над Враца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опознай Калофер!