Екопътека „Бяла река“

Екопътеката „Бяла река“ е една от най-дългите екопътеки у нас – почти 2 км. Тя е изградена в ждрелото на едноименната река в калоферския участък на Национален парк „Централен Балкан“. Екопътеката се намира на 570 м надморска височина, а най-високата ѝ точка е на 630 м. По данни на екосдружението в Калофер всяка година по пътеката минават над 10 000 души.

Маршрутът представлява истински образователен тур из една от най-живописните части на планинския парк. Тук се срещат над половината от растителните видове в България, близо 2/3 от лековитите билки и 11 вида уникални само за това място растения. Паркът е убежище на вълка, мечката, дивата коза, благородния елен, царския орел, както и на 120 вида птици.

Трасето проследява ждрелото на Бяла река, пресича разпенените ѝ бързеи и оформя своеобразна осмица с денивелация в най-високата си точка около 97 м. Екопътеката има по-дълъг и по-къс маршрут. Малкият кръг на „осмицата“ стига до Манастирския бент и е достъпен дори за трудноподвижни туристи. Вторият кръг е по-дълъг и изисква повече усилия.

Екопътеката „Бялата река“ се намира на точно 8 км от Калофер. До нея се стига по черен планински път, който тръгва от северозападния край на Калофер и води към Калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“. Зад обителта, на разстояние от около 200 м, е входът на Националния парк и на комплекс „Бяла река“, който включва т.нар. Бивак „Бяла река“ и Детски център за оцеляване сред природата „Джендема“.

Съоръжението е изградено и се поддържа от дирекцията на парка, за да популяризира природното богатство на тази защитена територия. Екопътеката минава по 8 моста с обща дължина около 80 м, по близо 400 м вградени в земята стълбища и по над 85 м дървени стълби и платформи. 7 модула по екопътеката и двете интепретативни теми „Ждрелото на Бяла река“ и „Дендрология“ разказват за дивия свят в парка.

Калоферският мъжки манастир, който е отправна точка за екскурзията, е разрушаван на два пъти от турците. Основан е през 1640 г., опустошаван е от кърджалиите, но през 1819 г. е възобновен.

Тогава е издигната и сегашната църква. През 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война, манастирът е сринат за пореден път до основи. През 1881 г. обителта отново е възстановена от тревненския майстор Генчо Кънев и в този си вид остава до ден днешен. Последната реставрация на Калоферския манастир е от 1981 г. като част от дейностите, свързани с честването на 1 300 години от основаването на българската държава. Храмовият празник е на 8 септември.

Национален парк „Централен Балкан“ е разположен в сърцето на България, в централните и най-високи части на Стара планина. Тук се опазват саморегулиращи се екосистеми с изключително биологично разнообразие, както и местообитания на редки и застрашени видове. Общата площ на парка е 72 021,07 хектара. Най-високият връх е Ботев – 2 376 м. Най-ниската точка е близо до Карлово, около 500 м надморска височина. Общата дължина на парка е 85 км, а средната ширина – 10 км. Общата дължина на туристическите маршрути в Национален парк „Централен Балкан“ е 470 км.

One thought on “Екопътека „Бяла река“”

  1. На еко пътеката, в края, има свлачище, точно преди да се стигне до беседката – преминаването е изключително рисковано, а и вчера и днес, както и по Великден имаше страшно много хора. Моля, спешно да се вземат мерки.
    Пиша тук, защото не видях официален сайт на еко пътеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опознай Калофер!