Архив на категория: Местни новини

Актуални новини от Калофер

Програма на празничните чествания за деня на Ботев през 2022 г.

Община Карлово, кметство Калофер, национален музей „Христо Ботев“, народно читалище „Христо Ботев-1869“, СУ „Христо Ботев“ и 61-ва Стрямска механизирана бригада най-учтиво канят гражданите на възпоменателното честване по случай 146-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев.

Продължете да четете Програма на празничните чествания за деня на Ботев през 2022 г.

Президентът Румен Радев посреща гайдарите от Калофер

Президентът Румен Радев ще посрещне ученици и гайдари от Калофер на 20-ти май от 13.00 часа. Заедно с тях ще бъдат кмета на града Румен Стоянов и преподаватели.

Продължете да четете Президентът Румен Радев посреща гайдарите от Калофер

В Калофер възстановиха уникална традиция „Да нахраниш войвода“

В Калофер възстановиха уникална традиция от миналото как жените до войводите са приготвяли характерни гозби и ястия за семейството. Фокусът на кулинарния празник „Да нахраниш войвода“ бе жената, тази която е пазител на огънят в огнището, жената до войводата, която и днес пази традициите в семейството.

Продължете да четете В Калофер възстановиха уникална традиция „Да нахраниш войвода“

Започна ремонт на покрива на НЧ „Христо Ботев“ в Калофер

В Калофер започна спешен ремонт на покрива на НЧ „Христо Ботев“. Заради множество течове зрителната зала е затворена вече трета година, а сградата е застрашена от разруха.

Продължете да четете Започна ремонт на покрива на НЧ „Христо Ботев“ в Калофер

Новоназначените военнослужещи от 61-ва механизирана бригада тържествено положиха военна клетва в Калофер

Командирът на карловската бригада бригаден генерал Деян Дешков приветства военнослужещите с думите: „Добре дошли в редиците на Българската армия! Добре дошли в семейството на Сухопътните войски! Добре дошли в бойния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада!”

Продължете да четете Новоназначените военнослужещи от 61-ва механизирана бригада тържествено положиха военна клетва в Калофер

Калофер отбеляза 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев (видео)

Изявите посветени на 174-та годишнина от рождението на поета и революционер Христо Ботев в родния му град започнаха с полагане на цветя пред паметника на неговата майка Иванка Ботева. В двора на НМ „Христо Ботев“ и тази година прозвуча първото публикувано стихотворение на големия поет „Майце си“.

Продължете да четете Калофер отбеляза 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев (видео)

Кръстът в Калофер бе даден на 4 годишния Димо

В Калофер изпълниха за поредна година уникалният ритуал Мъжко хоро. Отново около 150 калоферци влязоха във водите на Тунджа, за да изпълнят автентичните песни и леденото хоро.

Продължете да четете Кръстът в Калофер бе даден на 4 годишния Димо

Приготовления за мъжкото хоро на Богоявление

В Калофер стягат прочутото мъжко хоро, което се играе на Богоявление. Градчето ври и кипи, десетки младежи и мъже нямат търпение да нагазят в река Тунджа под звуците на любимите песни. Те пазят носиите си в готовност още от Бъдни вечер, когато обикаляха града като коледари, а на 6 януари ще ги облекат отново за леденото хоро.

Продължете да четете Приготовления за мъжкото хоро на Богоявление

В Калофер се спази вековна традиция за Коледа

Подготовката за големия християнски празник започва няколко дни по-рано. Първо младите коледари подбират животните, които са един от най-характерните символи на традицията в Калофер. Те ги водят със себе си за здраве и берекет, тъй като животновъдството е основен поминък в града.

Продължете да четете В Калофер се спази вековна традиция за Коледа

Програма за празничните тържества в Калофер, 12.2021-01.2022 г.

Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей „Христо Ботев“, Народно читалище „Христо Ботев-1869“ и СУ „Христо Ботев“ най-учтиво Ви канят на тържествата, посветени на 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

Продължете да четете Програма за празничните тържества в Калофер, 12.2021-01.2022 г.