Архив на категория: Местни новини

Актуални новини от Калофер

Над 40 изпълнители от цялата страна ще снимат клипове в Калофер

Известни фолклорни музиканти от цялата страна ще снимат видеоклипове в Калофер на 10-ти и 11-ти април, обяви кметът на града Румен Стоянов. Те са изразили готовност да участват безвъзмездно, за да повдигнат духа на българите.

Продължете да четете Над 40 изпълнители от цялата страна ще снимат клипове в Калофер

Калофер чества 3-ти март (ВИДЕО)

И тази година калоферските гайдари и кметът на Калофер Румен Стоянов изкачиха стъпалата до паметника на Христо Ботев и направиха шествие до центъра, изпълнявайки автентични родолюбиви песни. Кубрат и Тервел Пулеви бяха специални гости на града.

Продължете да четете Калофер чества 3-ти март (ВИДЕО)

Представиха проект за ремонт на заслон „Маринка“ край вр. Ботев

Държавата отпусна 105 000 лв., за да бъдат ремонтирани 3 заслона и да бъде изграден един нов над Калофер. Средствата бяха поискани от кмета Румен Стоянов, заради зачестилите инциденти през последните години в района на връх Ботев.

Продължете да четете Представиха проект за ремонт на заслон „Маринка“ край вр. Ботев

Почина монахиня Валентина, игуменията на Девическия манастир в Калофер

В Неделя 12 след Неделя подир Въздвижение, на 17 януари, в Калоферския девически манастир „Въведение Богородично“ се простихме с новопредставилата се игумения Валентина Друмева, която почина на 15 януари на 86 годишна възраст.

Продължете да четете Почина монахиня Валентина, игуменията на Девическия манастир в Калофер

Музиканти от страната пристигнаха в Калофер, за да подкрепят мъжкото ледено хоро

Те дариха средства, с които да бъдат платени наложените глоби на кмета Румен Стоянов за неспазване на противоепидемичните мерки по време на ритуала. Музикантите подкрепиха състоялото се мъжко хоро на Богоявление, защото според тях традициите трябва да се спазват и да се предават на бъдещите поколения.

Продължете да четете Музиканти от страната пристигнаха в Калофер, за да подкрепят мъжкото ледено хоро

Калофер отбеляза 173 години от рождението на Ботев (ВИДЕО)

С рецитация на емблематичното стихотворение „Майце си“ в националния музей „Христо Ботев“ започна честването на 173-годишнина от рождението на поета-революционер в Калофер.

Продължете да четете Калофер отбеляза 173 години от рождението на Ботев (ВИДЕО)

Мъжко хоро за Богоявление / Йордановден в Калофер все пак ще има, но в друг формат

Мъжко хора в Калофер ще има, но няма да е в същия вид като досега. Това съобщи за радио „Фокус“ кметът на Калофер Румен Стоянов.

Продължете да четете Мъжко хоро за Богоявление / Йордановден в Калофер все пак ще има, но в друг формат

За първи път няма да има мъжко хоро в Калофер за Богоявление

За първи път в началото на новата година на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше мновековния ритуал.

Продължете да четете За първи път няма да има мъжко хоро в Калофер за Богоявление

Творческият център на калоферската дантела и местното читалище получават финансиране по значими проекти

Няколко дни преди Коледа екипите на Творчески център на калоферската дантела и НЧ “Христо Ботев” получиха одобрено финансиране по няколко ключови проекта. Читалищната институция в Калофер ще бъде финансирана с 65 хил. лв. от Национален Фонд Култура по спечелен проект “Бъдеще за Творчески център на Калоферската дантела”.

Продължете да четете Творческият център на калоферската дантела и местното читалище получават финансиране по значими проекти

В Калофер се проведе националният събор за опазване на местните породи животни

Съборът на местните породи животни бе открит с шествие от гайдарския състав и певческата група към местното читалище. Кметът на града Румен Стоянов приветства участниците и гостите. Той посочи, че най-големия проблем към момента за животновъдите е засушаването.

Продължете да четете В Калофер се проведе националният събор за опазване на местните породи животни