Даскал Ботевото училище

Мъжкото класно училище е открито през 1848 г. Изградено е изцяло с дарения и доброволната помощ на калоферци. В училището учат или учителстват видните български възрожденци: Ботьо Петков, главен учител до 1869 г., Димитър Фингов, Иван Чунчев, Спас Съйков, Никола Касапски, Иван Вазов, Христо Ботев, акад. Никола Начов и много други.

През 1980 г. архитектурата на сградата е възстановена във вида от 1865 г. и училището е превърнато в музей. В него се проследява развитието на просветното дело в България и конкретно в Калофер.

На първия етаж е разположена постоянна изложба от оригинални произведения на български творци, пресъздали образа на Ботев, като Д. Гюдженов, Зл. Бояджиев, Й. Левиев, Ал. Поплилов и др. На втория етаж са показани възстановки на стаи от Взаимно и Класно училище, както и Учителска и Общинска стаи.

Във взаимното училище се преподавало по новата за времето си „Взаимна метода“. При нея децата се делели на групи в зависимост от нивото на знанията си. Под ръководство на по-големите ученици (главни помощници на учителя), те усвоявали определен за деня материал. На първите чинове, наречени „пясъчници“, седели най-малките, които пишели върху пясъка с пръчка или пръст.

uchitelskata-staya-daskal-botevoto-uchilishteУчителска стая

По-големите и напреднали ученици седели на задните чинове и пишели на плочи с калем или на хартия с перо и мастило. От едната страна на чиновете били поставяни дървени стълбове, наречени „уруглици“. Те замествали черната дъска и служели за показване. При обучението се използвали и „полукръзи“. Те били поставени на стените, срещу взаимоучителните таблици. В училището едновременно се обучавали 150-200 деца, но царял строг ред и дисциплина. Девизът му бил: „Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си“. За наказание и поощрение служели т.нар. „Черни и бели кавалери“.

В класното училище се преподавало по „Звучната метода“, чрез която се развива и подобрява образованието. Преподаването става по-раздвижено и интересно за учениците. Започва използването на различни предмети (карти, глобуси) за онагледяване на уроците, четивата стават достъпни и съобразени с възрастта на децата, които вече били разделяни на класове.

klasno-uchilishte Класно училище

Калофер и прочутото му училище дават на културата и историята ни личности като първата българска светска учителка Анастасия Димитрова, първата българска поетеса Елена Мутева, първия българин с академично образование Димитър Мутев, първата българска лекарка Анастасия Головина, втория български екзарх Йосиф I, Никола Начов – единствения наш академик със средно образование, генералите Никола Иванов – ръководил превземането на Одринската крепост, Кирил Ботев, Атила Зафиров, Генко Мархолев, Христо Мархолев и много др.

One thought on “Даскал Ботевото училище”

  1. много е полезно за упознание на училище което беше на миналото време .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опознай Калофер!