Манастири

В Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“, създаден в началото на XVIII в., се намира църква със същото име. Манастирът е опожаряван два пъти по време на кърджалийските нападения. В сегашния си вид е от 1862 г.

Девически манастир „Св. Въведение Богородично“

След Освобождението е възстановен с руски средства и църквата е украсена с руски икони, най-ценните от които са копия на: Казанска Св. Богородица, Тихвенска Св. Богородица и Смоленска Св. Богородица.

На пода на храма, близо до първата лява колона, се намира аязмо, вкопано на 2,50 м под подовото ниво. Според преданието някога се е намирало в олтара на старата църква и водата му е лечебна.

Видео визитка на Девическия манастир: тук

Извън града, в чудно красива местност, е разположен и прочутият в миналото мъжки манастир „Св. Рождество Богородично“. Той е основан в 1606 г. и става известен с храмовата си икона, която според легендата имала чудотворна сила.

Мъжки манастир „Св. Рождество Богородично“

8 thoughts on “Манастири”

  1. Здравейте, бихте ли ми дали телефонен номер на Манастира Въведение Богородично.

    Благодаря!

  2. Здравейте! Първата снимка не е на Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“ в Калофер, а е на сградата на взаимното училище на даскал Ботьо Петков в центъра на града. Моля, сменете или снимката, или коментара под нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опознай Калофер!