Манастири

В Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“, създаден в началото на XVIII в., се намира църква със същото име. Манастирът е опожаряван два пъти по време на кърджалийските нападения. В сегашния си вид е от 1862 г.

Девически манастир „Св. Въведение Богородично“

След Освобождението е възстановен с руски средства и църквата е украсена с руски икони, най-ценните от които са копия на: Казанска Св. Богородица, Тихвенска Св. Богородица и Смоленска Св. Богородица.

На пода на храма, близо до първата лява колона, се намира аязмо, вкопано на 2,50 м под подовото ниво. Според преданието някога се е намирало в олтара на старата църква и водата му е лечебна.

Видео визитка на Девическия манастир: тук

Извън града, в чудно красива местност, е разположен и прочутият в миналото мъжки манастир „Св. Рождество Богородично“. Той е основан в 1606 г. и става известен с храмовата си икона, която според легендата имала чудотворна сила.

Мъжки манастир „Св. Рождество Богородично“

8 thoughts on “Манастири”

  1. Здравейте, бихте ли ми дали телефонен номер на Манастира Въведение Богородично.

    Благодаря!

  2. Здравейте! Първата снимка не е на Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“ в Калофер, а е на сградата на взаимното училище на даскал Ботьо Петков в центъра на града. Моля, сменете или снимката, или коментара под нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опознай Калофер!