Снимки и видео от възпоменателните чествания по време на Ботевите дни

В продължение на две седмици Калофер се превърна в национално средище на фолклора и поетичното слово. Повод за това бяха възпоменателните чествания, свързани със 140-тата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев, провели се в периода от 21-ви май до 5-ти юни. Част от тях беше фолклорният събор „Ботеви дни и нощи в Калофер“ , посетен от участници от цяла България и чужбина.

Botevi-dni_June2016-003В изложението на българските занаяти читалищната библиотека “Христо Ботев-1869” представи част от калоферската дантела, която се съхранява в „Златен фонд на калоферската дантела”. В библиотеката се съхраняват най-добрите образци, пазят се и автентични дипломи, снимки от Дантеленото училище, цилиндри и совалки. При изработката на калоферската дантела е запазена техниката на совалковото плетене на брюкселска дантела, но калоферската е специфична.

Botevi-dni_June2016-002Младият и талантлив ръководител на гайдарския състав при НЧ „Христо Ботев-1869” – Нанчо Лазаров, направи демонстрация на връзване на кожа и професионално изработване на каба гайда, която е една от най-разпространените в България.

„Доброволците от Калофер възхитиха всички с отговорното отношение към многобройните задачи, които им се поставиха. Те бяха винаги на точното място и навреме, събираха се почти мигновено и не забравяха да питат каква задача могат още да изпълнят. Хвала на тези деца – достойни калоферци!“ – Весела Генчева.

Галерия

Снимки: Весела Генчева

Видео клипове

Поздрав за децата от кмета на Калофер.

Поздрав за децата от кмета на Калофер.

Posted by Stefan Penchev on Saturday, June 4, 2016

 

Децата от 11-то ОДЗ в София дойдоха на събора, за да уважат калоферци и великия Ботев.

Posted by Stefan Penchev on Saturday, June 4, 2016

 

Първа награда и статуетка за танцов състав „Здравец“ при НЧ „Самообразование – 1927“ с. Капитановци, общ. Видин.

Първа награда и статуетка за Танцов състав „Здравец“ при НЧ „Самообразование – 1927“ с. Капитановци, община Видин на НФС „Ботеви дни и нощи в Калофер“ – 4 юни 2016г.

Posted by Весела Генчева on Thursday, June 9, 2016

 

Група за автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев – 1928“ с. Венец, общ. Карнобат, с обичая Буенек.

Група за автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев – 1928“ с. Венец , община Карнобат с обичая Буенек! Уникални пазители на фолклора!

Posted by Весела Генчева on Thursday, June 9, 2016

 

Групите от с. Царацово, общ. Марица и с.Ягодина, общ. Борино, се сприятелиха, потанцуваха заедно и си обещаха гостуване.

Групите от с. Царацово, общ. Марица и с.Ягодина, общ. Борино , се сприятелиха, потанцуваха заедно и си обещаха гостуване!

Posted by Весела Генчева on Friday, June 10, 2016

 

Женска вокална група за обработен фолклор при НЧ „Пробуда-1907“ от с. Тетово, общ. Русе.

Женска вокална група за обработен фолклор при НЧ „Пробуда-1907 отЖенска вокална група за обработен фолклор при НЧ „Пробуда-1907“ от с. Тетово, общ. Русе

Posted by Весела Генчева on Friday, June 10, 2016

(Visited 177 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.