Градоначалникът на Калофер оглави ново сдружение на кметовете

Деветдесет и шест кметове и кметски наместници учредиха Национално сдружение на кметовете на малките населени места у нас. „Ако има някакви проблеми, ще ги сведем на по-високо ниво, а добрите практики ще копираме и разпространяваме“, споделя кметът на Калофер Румен Стоянов, който бе избран за председател на Сдружението. В следващото интервю г-н Стоянов разкрива повече подробности относно целите на Сдружението, както и кои проблеми на кметствата у нас не търпят отлагане.

Г-н Стоянов, откъде дойде идеята за създаване на Сдружение на малките общини и кметски наместници?

– Аз не мога да кажа, че идеята е изцяло моя. С помощта на мои колеги съм се допитал до много кметове в страната и те изказаха своята подкрепа за създаването на такова сдружение. Ето днес присъстваха близо стотина мои колеги от всички краища на България, което ме изненада приятно. Кметовете на общини бяха подсигурили транспорта и всички разходи на своите колеги, за което им благодаря от сърце.

Преди време имаше инициатива за създаване на Национално сдружение на кметствата. В управителния му съвет влизаха 7 човека, но след като 3-ма от тях не бяха преизбрани за кметове то се разпадна.

Какви са целите на Сдружението?

– Ние, кметовете на кметства, дълго време чакахме някой да ни обърне по-голямо внимание, но уви, това не се случи. Набелязали сме три проблема, които не търпят отлагане. Първата ни среща ще бъде с министър-председателя Бойко Борисов, на която ще го запознаем с нашите искания. В последствие за решаването на какъвто и да е проблем на малките населени места ще инициираме среща с представители на съответните институции.

Кои са най-големите проблеми на кметствата у нас?

– Може би най-сериозният е неправилното разпределение на бюджетите. Категорично не сме съгласни кметът на общината да определя в кое село колко средства да отиват. Всичко трябва да е регламентирано с проучвания и да са ясни истинските нужди на едно населено място. Не е правилно кметът еднолично да заробва жителите на кметствата със свои решения и после да се оправдава с Общинския съвет. Едно от предложенията ни е Общинският съвет да не съществува като структура. Достатъчни са хората, избрани от народа пряко, да отговарят за населените места. Един общински съветник най-често няма никаква представа кои са най-належащите проблеми в населените места в общината. Ако се създаде кметски съвет в него ще членуват кметовете на населени места, а председател ще бъде кметът на съответната община. Имаме и голям недостиг на учители и медици.

Разполагате ли със специалисти по европроекти?

– Не, защото ние като кметство нямаме право да имаме такова звено със специалисти. Всички отговорности по европрограмите са делегирани на общините, което също е огромен проблем. Всичко е в ръцете на общината – тя решава кой проект да се реализира и кога. Когато една община получава средства от държавата тя сама си определя накъде да насочи пари, което според нас не е справедливо. Освен това имаше и има много кметове, които завличат своите населени места с десетки милиони и после си заминават или се заместват без изобщо да им се търси някаква отговорност.


Новото сдружение ще настоява и за промяна в Изборния закон, чрез която да отпадне прагът от 350 души в населените места, имащи право да си избират сами кмет. Предстои и учредяване на специален фонд, с който да се подпомагат нуждаещи се населени места.

Сред общините от Пловдивска област, които се включиха в сдружението, са Садово, Брезово, Лъки.

Интервю на Kmeta.bg

(Visited 174 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.