Калофер посрещна чудотворната икона на Св. Богородица – снимки

На 10-ти август чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“ гостува в Калофер. По този повод пловдивският митрополит Николай отслужи молебен канон на Пресвета Богородица в едноименната църква в града. Тържествената служба е част от богослуженията по време на Богородичния пост, който започна на 1 август.

По традиция по време на поста иконата на Дева Мария, за която се смята, че е една от 3-те чудотворни икони на Божията майка в България, обикаля Пловдивската епархия. Постоянното й място е в църква в асеновградския квартал Горни Воден.

Източник на снимките: Plovdivskamitropolia.bg

Легендата гласи, че чудотворната икона помага на бездетни жени. Една жена много искала дете, но молитвите й не помагали. Тя закъсняла за празника на Богородица и благословеният хляб вече бил свършил. Заплакала, защото видяла в това лош знак. Свещеникът я съжалил, взел една ябълка, оставена в дар пред иконата, и я дал на жената. Скоро след това тя заченала и родила дете. От благодарност жената украсила иконата с изкована от злато ябълка.

Литургии за най-големия християнски празник, посветен на Божията майка, ще бъдат отслужени и във всички православни храмове в цялата страна.

Източник: Dariknews.bg

(Visited 65 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.