Кукери отбелязаха Сирни Заговезни в Калофер

Кукерският празник, с който калоферци отбелязаха края на зимата и прогониха злите духове от града си, се проведе на 22 февруари. Вижте многобройни снимки от събитието.

Най-атрактивната и многобройна група беше от село Дроган, Радомирско. Пристигнаха с автобуси и цял камион с кукерски „лици“/от „лик“/ – така местните наричат маските, изработените от крила и пера на домашни и диви птици, прикрепени върху големи дървени конструкции, стигащи до 3 метра. Корубите пред лицата са най-често стилизирани образи на демони или на животни. Когато започнаха да разтоварват черешовото топче и цялата пъстра украса можеш да си помислиш, че в Радомирско не са останали неоскубани птици.

Веселата компания раздрънча чановете под Стара планина и така поздрави цял Калофер. Те пресъздаха ритуала с всички екстри – от символичната сватба, разхождането на мечката, до наричанията за здраве и берекет от най-възрастната баба Цена.

Читалищната група от Калофер закри празника. В нея имаше и много дегизирани малчугани, от които най-малка беше Стефани, само на 2 години и 4 месеца, чийто костюм изработил дядо ѝ.

Източник: Zarata.org

Видео: тук

Снимки на кукерите

Източник: Facebook

(Visited 337 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.