Започва национална кампания за събиране на средства за игрален филм за Христо Ботев

Началото на националната кампанията бе обявено в родния град на поета и революционер Христо Ботев – Калофер. Новоизбраният кмет на града Румен Стоянов каза, че предстои учредяване на инициативен комитет и да бъде открита дарителска сметка.

„Важно е всеки българин да почувства тази инициатива в сърцето си. Средствата не са толкова много. Има много бизнесмени, които ще откликнат. След филма за Левски, жителите на Калофер искат да бъде направен игрален филм и за Христо Ботев“, посочи Стоянов.

Бюджетът на филма е на стойност ок. 500 000 лева. Режисьор ще бъде Максим Генчев, който преди четири години пусна на екран филма „Дякон Левски“ .

Сценарият е почти завършен и в момента тече кастинг за актьори. По-голямата част от филма ще бъде сниман в Калофер. Само някои от сцените ще са изнесени в Козлодуй и средновековната крепост във Видин.

Максим Генчев – режисьор: „Гюргевският революционен комитет приема оставката на Ботев като член на този комитет и той отива и изчезва и започва да търси начин да въоръжи чета да освободи България. С това започвам филма…“

Идеята за заснемането на игрален филм за Ботев е подкрепена от много родолюбиви българи и организации в страната, учени, академици, историци, сред които проф. Огнян Герджиков, академик Георги Марков, Пламен Павлов, академик Стефан Воденичаров и др. Председател на инициативния комитет е тв водещата Галя Асенова.

За филма ще са необходими над 700 статисти. А кой ще изиграе ролята на Ботев засега се пази в тайна, но изборът вече е направен.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.