В Калофер започнаха приготовленията за големия празник Рождество Христово

Приготовленията за големия християнски празник започват от рано сутринта – още с обличането на калоферските носии и настройването на тъпаните и джура гайдите. В хилядолетния обичай коледуване участват основно деца и млади момчета.

Генко Славчев: „Изработва се от ярешка кожа, 15-20 кг яре, в Калофер има традиции повечето от нас си ги изработваме сами.“

Коледуването в Калофер започва още в нощта на Бъдни вечер. Като символ на плодородието, коледарите водят със себе си украсени животни.

Илиян Петров: „Това специално е свещено животно за Калофер, дългокосместата коза и още от малки се обучават да са кротки като този. Всяка къща в Калофер има по едно животно поне.“

За Бъдни вечер се приготвят 7 постни ястия. Задължително на трапезата присъства боб с ориз.

Донка Радулова: „Тази година сложихме ябълки така както повелява традицията да има плодове, сушени плодове, зелева чорба с праз…“.

Само тук в Калофер коледарите обикалят къщите три дни и три нощи. Те пеят характерни песни, които са научили от по-възрастните коледари.

Генчо: „Ние ги учим да може да възприемат този празник и да го продължат да го пазят, за да може да учат техните деца“. Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Нямат насита нашите калоферска коледари. На 25 -ти се коледува на много малко Христовци. На 26-ти е официалния празник в Калофер, защото дотогава коледуваме и няма как да си посрещнем гостите“.

За да бъде спазен обичая в следващите няколко дни над 100 коледари се разделят на няколко групи, за да обходят всички къщи в града.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.