Калофер беше домакин на 14-тия събор за опазване на местните породи животни

Традиционният събор „Да запазим заедно българското“ се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството в местността „Паниците“ над Калофер.

Организатор на събитието е местното сдружение СНЦ ОРАПОБ. Съборът беше открит на 21-ви септември /събота/ от неговия председател – Румен Стоянов, в 10:30 ч. с водосвет и фолклорна програма.

„Не напразно мотото на събора е „Да запазим заедно българското“ – заедно всички го запазваме. Заедно с всички хора, които отглеждат стадата, заедно с фолклора, който имаме. Тази година на събора имаме гости посланици и търговски представители. Надявам се, че нашата продукция ще започне да се изнася и в още страни извън България“, посочи Стоянов.

По време на събора дефилираха породите животни – българско сиво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска, дъбенска и каракачанска овца и българско овчарско куче.

Румен Стоянов посочи, че все още в сектора има много проблеми, които не са намерили решение от държавните институции.

„В следващите дни предстои среща в двете министерства – на земеделието и храните и на околната среда и водите, тъй като има проблем с границите на пашуването. Много от животновъдите са глобени и не могат да получават субсидиите си, защото техните животни навлизат в чужди територии. Няма как да отглеждаме животните, те не са като хората, когато име се пие вода, търсят места и отиват да пият, когато им е топло, търсят сянка. Ще търсим решение на тези проблеми с институциите“, каза Румен Стоянов.

Той награди всички участници с грамоти и медали. Характеристики на породите напраиха експерти и зооинженери. По време на събора имаше рибна фиеста, а за доброто настроението на всички свириха орк. Козари с ръководител Марин Калчев.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.