JaZZ и дантели в Калофер (програма)

Празниците на калоферската дантела започват от 5-ти август в града на Ботев. Те ще продължат до 17-ти август и се осъществяват със съдействието на Община Карлово, Кметство Калофер и НМ“Христо Ботев“ по идея и организация на Народно читалище „Христо Ботев – 1869 г.“ и Центъра на калоферската дантела. Кулминацията е на 15-ти, Голяма Богородица. Денят е празник на Калофер и патронен празник на най-големия храм в града „Успение на Света Богородица“.

Още от началото на август в Калофер пристигат плетачки от Европа и България, за да демонстрират уменията си, да споделят опит и да творят заедно. В същото време в сградата на бившата професионална гимназия по облекло „Иванка Ботева“ гостува международна изложба на Института по етнология при БАН и софийския клуб „СедянкаТА“. Тя представя историята и моделите на совалковата дантела в средиземноморските държави, както и приложението на дантелата днес, големите центрове, където традицията за нейното производство и приложение се пазят.

Читалище „Христо Ботев“ даде нова сила на традицията на плетене на совалкова дантела. Миналата година с огромни усилия успяхме да ремонтираме сградата на бившия информационен център в града и да разположим „Златният фонд“ там, но тази година предизвикателството е още по-голямо, защото е юбилей – 20 години на празника, споделят читалищните дейци.

„Помагам с организацията и с някои идеи, член съм на кръжока, където се обучаваме заедно с дъщеря ми“, разказва Елена Колева, една от най-запалените по калоферските традиции млада жена от града. „За една година успяхме да направим доста неща, но някои инициативи все още предстоят“, допълва Елена.

Председателката на читалищното настоятелство Антоанета Първанова и младите жени от кръжока по дантела имат амбицията да представят Калофер с неговите традиции и настояще. Затова преди юбилейния празник те издириха и организаторите на първия празник на дантелата, проведен през август 1999 г. В същото време поддържат приятелски отношения и очакват на този празник и хора, които са дали своя принос за съхранение и популяризиране на калоферската дантела. Сред тях е авторката на единственото до момента издадено ръководство по изработване на калоферска дантела.

А от Творческия център на дантелата в града имат намерение да осъвременят това ръководство, да го онагледят с нови снимки, схеми и чертежи на модели и да го преиздадат. Всички тези хора ще бъдат участници в празника и ще имат възможност да споделят опит и да разкажат своите интересни истории, допълват от Творческия център на дантелата.

На 15-ти август ще бъдат открити две изложби – първата е от 10,30 ч. в Творческия център на дантелата. На нея ще бъдат показани произведения на членовете на кръжока, който действа към читалище „Христо Ботев“. Много искаме да покажем какво сме успели да изработим за две години училище, казват младите плетачки.

Акцент в проявите е срещата със старите калоферски майсторки, които вероятно ще потънат в забрава, ако не направим нещо по този въпрос, разказват организаторите. Откриването на тяхната изложба също е на 15-ти август, но от 14,30 ч.

В момента издирваме наследници на тези жени, събираме информация за тях и искаме да направим голяма изложба с техни произведения. Надяваме се да успеем, защото не е лесно, разказва Елена Колева. Ще поставим начало и ще организираме книга със страница, посветена на всяка една от тях, книга, която ще дописваме в годините напред, допълва тя.

В програмата на празниците на калоферската дантела внимание заслужава спектакълът „Бялата магия“ на театрална работилница „Пиеро“ която действа към читалището в града. Той ще бъде представен в салона на читалището на 15-ти август от 19,30 ч.

Подобаващ завършек на Празниците на калоферската дантела е вечерта на 17-ти август, наречена „JaZZ и стари дантели“ – Концерт на Ангел Заберски трио и модно дефиле на облекла и аксесоари с автентични и съвременни модели на калоферската дантела. Проявата ще бъде на открито в двора на професионална гимназия по облекло „Иванка Ботева“ край Мемориалния комплекс „Христо Ботев“. Началото е в 19,30 ч.

Програма

Творческите изяви в празничните дни ще започнат на 5 август с лятна академия на художника Илия Янакиев в сградата на ПГО „Иванка Ботева“ и в Мемориален комплекс „Христо Ботев. Заниманията ще продължат до 9 август.

В резиденция „Калофер“ от 8 до 14 август градът отваря врати за плетачките на совалкова дантела от България и Европа.

На 15-ти август от 8 ч. е Празничната света литургия в храм „Света Богородица“. От 10:30 ч. са водосветът и откриването на изложба на кръжока при Творчески център на калоферската дантела, след което ще има демонстрации и базар на совалкова дантела. От 12:30 ч. е откриването на изложба живопис „Река от дантели“ на художника Илия Янакиев в парк „Ботева градина“, а от 14:30 ч. ще бъде представено изложение на старите майсторки. Спектакълът „Бялата магия“ на ТР “Пиеро“ – Калофер е от 19:30 ч. в местното читалище.

На 16-ти август от 10:30 ч. ще бъде открита авторската изложба на Елгина Величкова в Библиотеката на НЧ “Христо Ботев-1869 г.“. От 16:30 ч. в сградата на ПГО „Иванка Ботева“ ще бъде представена международна изложба на ИЕФЕМ при БАН: „Кой създава и кой използва дантела“ и СедянкаТа – представяне на Ива Кюркчиева – гл. ас. етнолог в ИЕФЕМ при БАН и куратор на изложбата. Театралният спектакъл на Миради арт „Потъване“ е от 19:30 ч.

На 17-ти август от 10:30 ч. е началото на семинар на тема „Изкуството на калоферската дантела“ с участието на Величка Радулова в конферентната зала на НМ “Христо Ботев“, а от 14:30 ч. е дискусията на тема „Пътят на дантелата“ с участието на преподавателите и изследователи Бистра Писанчева и Елгина Величкова. Концертът на Ангел Заберски трио и модно дефиле на облекла и аксесоари с автентични и съвременни модели на калоферска дантела “JaZZ и стари дантели“ е от 19:30 ч. в двора на ПГО “Иванка Ботева“.

Източник: karlovobg.eu и karlovo.tv

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.