Калофер отбеляза 20-тия празник на дантелата

В деня на Света Богородица бе официално открито 20-тото издание на празника на дантелата в Калофер. Градът грее пременен в дантела, украсата е дело на местните плетачки, които показват изящното плетиво.

Кулминацията на празничните дни на калоферската дантела започна с празничната литургия в храм „Света Богородица“. Калоферци и гости можеха да се насладят на красотата и изяществото на експонатите в откритите изложби в Даскал Ботевото училище, както и да се включат в демонстрациите и базар на совалкова дантела.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей представи в сградата на ПГО „Иванка Ботева“ изложбата „Кой създава и кой използва дантелата”, организирана в партньорство с калоферската група „СедянкаТА”.

Млади плетачки от града изработиха украсата за прозорците и фасадата на Творческия център на дантелата. Стари модели от Златния фонд на дантелата украсяват стените на Даскал Ботевото училище. Уникални произведения от Средиземноморието изпълват залите на бившата гимназия по облекло „Иванка Ботева“, представени в изложбата „Кой създаде и кой използва дантелата“.

Калоферската дантела е във възход, десетки млади жени, момичета и дори деца от града под Балкана вече умеят да изработват финото плетиво, то е и търсена туристическа атракция.

Деца, млади жени и опитни майсторки демонтираха пред местните жители, многобройните гости и туристи как се изработва изящното плетиво. Празникът бе открит от заместник-кмета на община Карлово Антон Минев. Антоанета Първанова, председателка на читалище „Христо Ботев“ към което действа Творческия център на дантелата, представи изложбите от дантелни произведения.

За 13-годишната Андреа Петрова от Калофер вече почти няма тайни в плетивото, от три години момичето посещава кръжока към Творческия център на дантелата и вече формира своя вкус към моделите. „Обичам да плета с цветни конци, поставям произведенията в рамка. Ръкоделието ми носи голямо удоволствие“, споделя момичето.

Младата учителка Христина Минкова преоткрила дантелата, която изхранвала семейството на прабаба ѝ. Формира вкус, носи удоволствие, казва младата жена. „Обичам да изработвам дантелени накити със сребърни конци“, казва тя удовлетворена, че ръкоделието има все повече приложения.

„Калоферската дантела е във възход“, допълва Галя Гологанова, от няколко години има бум на плетачки, а туристите в Калофер напременно идват да гледат и купуват нашите произведения, казва Галя, която също посещава кръжока към Творческия център.

Една от стратегическите цели на празника, основан през 1999 г., бе да бъде намерен дом за Златния фонд на калоферската дантела. Това вече е факт и е много ценно, посочи Деляна Пеева, един от инициаторите за създаване на празника и възраждане на калоферската дантела.

Следващата стратегическа цел е в Калофер да се провежда няколко дневен международен празник на дантелата, който ще донесе приходи от туризма и ще привлече цялата дантелиерска общност насам.

„Има голям шанс това да се случи, тъй като вече има капацитет – и туристически, и като познание за дантелата с този целогодишен кръжок, който се провежда тук, с много голямото развитие на творците в България, които се занимават с това. Създаването няколкодневен празник в Калофер ще превърне града в един от най-големите центрове на европейската дантела, във форум на дантелата и може би на целия текстил. Това е една амбициозна задача, но хората са тук, уменията и познанията са тук и е необходим само малък импулс от Министерството на културата и местната общност и местната власт и това ще стане факт“, обощава Деляна Пеева.

„Дантелата е ценна защото е ръчен труд. Но совалковата дантелата е изкуство. Тя дава въможност за много високи творчески постижения, не само декорира, тя вдъхновява, тя е емоция. Когато изработвам  определен модел совалкова дантела усещам дълбока и фина връзка с хората, които го изработвали преди мен – това е много особено, красиво и ценно усещане“, обобщава Деляна Пеева.

Източник: karlovobg.eu и karlovo.tv

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.