Изложба на дантели от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България показват в Калофер

Изложбата „Кой създава и кой използва дантели“ открита в сградата на ПГ „Иванка Ботева“ в Калофер представя творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България. Тя е организирана от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН в партньорство на НЧ „Христо Ботев 1869г.“ и Творческия център на калоферската дантела в града на Христо Ботев.

Експозицията е задълбочено изследване на пътя на совалковата дантела от нейното зараждане до днес. Уникалната изложба показва приложението на този тип ръкоделие в различните държави и търси мястото му в модата на облеклото, както и на дома. Специално пространство е отделено на дизайнерски облекла от български и чуждестранни моделиери.

Като самостоятелен акцент в изложбата се откроява и представянето на българската следа в совалковата дантела – организирането и съществуването на Калоферското училище за плетене на дантели в периода 1910 – 1933 г. Именно тук в началото на ХХ век дантелиерството се превръща в поминък, който наследява уменията на калоферци от периода на Възраждането за фино плетене на гайтани.

Прекрасната изложба на дантели от европейски държави, ще гостува в Калофер до 31 август в сградата на някогашното училище по дантела. Изложените творби ни запознават с историята на това изящно изкуство и ни дават възможност да се насладим на красотата му в различни приложения. Автор и куратор е гл. асистент Ива Кюркчиева.

Източник: karlovo.tv

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.