Калофер отбеляза 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев

В Калофер се състоя кулминацията на тържествата, посветени на 171-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Стотици хора от страната участваха в поклонението в родния град на поета и революционер.

Церемонията започна от Национален музей „Христо Ботев“. Там прозвуча първото стихотворение на поета, посветено на майка му „Майце си“. Пред паметника на неговата майка -Иванка Ботева, бяха поднесени цветя. Последва военен ритуал на представителната рота и духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Официални гости на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Марияна Николова. В своето слово вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че всеки българин дълбоко в душата си има запазено място за поета-революционер и че говорим за единение, а сме по-отчуждени от всякога.

Илияна Йотова – вицепрезидент на България : „Трябва да четем заветите на един млад човек, само на 28 години, които повеляват: няма място полу-истината, полу-вярата, полу-свободата и слепците с очи. Нямат място лъже-идеалите и лъже-героите, трябва ни истината и смелостта да застанем пред проблемите, да ги решаваме в полза на народа, който ни е избрал“.

Според кмета на Калофер, България трябва да се гордее, защото младите идват в родния град на Ботев, за да се поклонят пред подвига му.

Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Винаги трябват едни луди глави като него и до ден днешен, за да могат да поведат България и да направят един истински облик на тази държава“.

Десетки жители и гости на града изкачиха стълбите на площада, за да се поклонят пред паметника на българския герой.

Васил – жител на Калофер: „Това е човек, който е подбуждал народа, революционер човек, хем поет, хем революционер. Това ни кара да бъдем негови потомци. Той е геният на България. Той е казал – Стига ми тази награда да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода…“ Снежана Георгиева: „Липсва тоя дух, който са имали Ботевите четници, Ботев, Левски и преди всичко съзнанието на хората“.

Пред паметника на Ботев бе положен 16 метров гирлянд на славата.

Източник: karlovopress.com
(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.