Филмът за Ботев „На прощаване“ с първа официална премиера в Калофер

Документалният филм „На прощаване“, посветен на живота и делото на Христо Ботев, имаше своята първа официална премиера. Късометражната лента бе включена в официалната програма на тържествата по повод 171 години от рождението на поета революционер.

Автори са Борислав Марков като режисьор и Атанас Янев като сценарист на 41-минутния филм.

С особено вълнение пред препълнената с желаещи да видят „На прощаване“ лекционна зала на НМ “Христо Ботев“, те споделиха за идеята, творческите търсения и реализацията на проекта. „Бях на връх Ботев и искрата дойде в разговор с хората там за този истински българин“ – откровен бе Борислав Марков. „Благодарен съм, че съм част от този проект“ – добави Атанас Янев.

Според тях на българската история не трябва да се гледа избирателно, защото например и във времето на Ботев има два свята. И те трябва да се покажат. Акцент в творческата разработка е и връзката между Калофер, Враца и Козлодуй.

Едно от посланията, които прозвучаха от „На прощаване“, бе: “Днес все по-често правим компромис със свободата си. Днес живеем, за да умрем, а Ботев умря, за да живее.“. И още: „Докато едни мъже се борят за свободата, други се крият зад дуварите. Това са двете страни на една монета, която българите колекционират в съзнанието си.“.

Директорът на НМ “Христо Ботев“ Ася Николова връчи почетен плакет с лика на Ботев на авторския екип. Тя благодари на всички присъстващи за уважението и особено на младите хора, дошли да почетат паметта на Ботев.

„Днес малко се говори за Ботев – сподели пред присъстващите Николова, той е най-свободолюбивият човек на света, а свободата е отговорност. Първите кадри на този филм бяха направени преди една година на 6 януари. 2018 бе обявена като година на Ботев и тя премина тихо, но който си е свършил работата, свършил, който не е, носи своята отговорност пред историята.“

Лентата е копродукция на „България ин моушън пикчърс“ и Национален исторически музей.

Екипът на филма подари и авторска видео визитка на НМ “Христо Ботев“.

Източник: karlovo.tv
(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.