За първа година в мъжкото хоро в Калофер участваха само местните хора

Уникалният ритуал в Калофер се проведе при изключително сериозни мерки за сигурност. За първа година в мъжкото хоро участваха само местните хора. Те влязоха във водите на река Тунджа при минусови температури и лед с дебелина повече от 5 см.

По традиция на Богоявление след църковната служба, кръстът се хвърля в ледените води на Тунджа. Мъжете се хващат на хоро, за да го хванат. След като хванат богоявленския кръст го дават на най-малкия участник. Тази година това бе 8-годишният Кристиян. Той влезе в реката с по-големия си брат.

„Какво искаш да пожелаеш на цяла България?“
Кристиян – 8 г.: „Да са живи и здрави“. Брат му: „Почнах от по-голям да се хвърлям, по принцип кръстът се дава на най-малките участници, които са в хорото…“

Под звуците на тъпаните и гайдите, вековната традиция продължи с изпълнението на типичните за Калофер песни като „Залюбила е Василка„.

Уникалният обичай бе наблюдаван от представители на ЮНЕСКО и хиляди гости от страната и чужбина.

„Трудно е с думи да се опише, просто всеки един българин трябва да дойде, за да изживее тръпката. Това е ритуал, който няма смисъл да се опорочава от хора, които не са местни“. „Неописуемо е. Усещането е страхотно. Ние сме българи трябва да се гордеем с тези ритуали, страхотно е чувството“ . „От къде сте?“ „От Пазарджик. За първа година сме и другата година пак ще дойдем“.

Местните жители посочиха, че за последен път водите на Тунджа са били толкова ледени преди около 10 години. Мъжкото хоро е на път да влезе в списъка на нематериалното културно наследство. Представителите на ЮНЕСКО предстои да дадат становище.

Източник: karlovopress.com
(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.