Коледа в Калофер (видео)

В деня на Рождество Христово от рано сутринта коледари с гайди, облечени в автентични вълнени носии, обикалят по улиците на Калофер. Те влизат от къща в къща, за да пожелаят здраве и берекет през Новата година.

Коледа е един от най-почитаните празници в подбалканския град. Традицията на този ден повелява да се изпълняват коледарски песни под звуците на гайди и тъпани:

Антон Тонев: „Идва отвътре от духа, коледарския дух. Баща ми, дядо ми – ние сме род все гайдари…“

Димитър Атанасов: „В Калофер са най-поддържаните традиции и се предават от поколение на поколение, както виждате малките и те са с нас“.

Най-малкият гайдар тази година е 4 годишният Николай, а най-възрастният – Никола Славчев, който днес освен Коледа празнува и 70 годишен юбилей.

Никола Славчев: „За един коледар е най-важното да има искра в душата, мерак. Много отдавна, още някогашните наши царе навремето, прабългарите, е съществувало Коледуването, тези традиции…“По традиция домакините посрещат малките коледари с краваи. На трапезата задължително присъства пита със символите на плодородието и кръста Христов, червено вино, мезета и традиционните ястия.

Донка Радулова: „Това е пържено месо, само пържено в мазнината си без подправки, само със сол, а кървавицата е направена от хубави месца, накълцани на едро и е много вкусно, ако го опитате ще останете доволни“.

Коледуването в Калофер продължава цяло денонощие, а на другия ден по традиция с честване на Христов ден.

Източник: karlovopress.com
(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.