С двестагодишен обичай калоферци посрещат новата година

Жителите на Калофер пазят старите традиции, оставени им от прадедите. Новогодишното празненство тук започва на 31 декември с традиционния обичай „парен петел“. Обредът е организиран на две места – в махала Навачка и край Черковния мост, където се изпълнява леденото мъжко хоро.

Подобно на ладуването, целта на обичая е да предскаже момата за кого ще се омъжи през годината и какъв ще бъде занаятът на младоженеца, разказа пред Радио Пловдив 65-годишният калоферец Димитър Гошев.

Привечер младежите се събират, палят голям огън на открито, а неомъжените девойки поставят в медно бакърче своите нишани – пръстени, гривни или други украшения. Менчето престоява цяла нощ под звездите, а сутринта на Нова година младежите отново се събират и под звуците на народна музика се нарича на всяка мома какъв жених ще се падне през годината. След това се извива хоро на площада.

Ритуалът се нарича „парен петел“, защото птицата пази менчето с нишаните и символизира новия ден и настъпването на новата година, обясни Димитър Гошев.

Обредът се прави всяка година за берекет и щастлив брачен живот.

Източник: karlovo-news.com
(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.