Калоферски гайди огласиха Балкана, стотици празнуваха Свети Кирик (ВИДЕО)

Десетки хиляди любители на планината и фенове на фолклорната музика се събраха в местността „Паниците” над Калофер, за да отпразнуват Деня на Свети Кирик и Традиционния събор на града. Тридневният празник събра малки и големи около сцената за народни песни и танци, които бяха оценявани от професионално жури.

Големият наплив от самодейци роди идеята, ако бъде одобрена от местните жители на Калофер, след време Традиционният събор да стане с международно значение.

„Днес му казват така, а защо не следващата или по-следващата година тук да стане „Рожен 2”, или дай Боже по-голям форум с международно значение”.

Това заяви карловецът Пламен Славов пред една от фолклорните групи, гости на Събора.

Въпреки катастрофата, кметът Румен Стоянов не стопира организацията на традиционния събор, на който три дни стотици самодейци от над 50 групи от цялата страна пяха и се надиграваха. Калоферските гайди огласиха Балкана.

В прочувствено слово Румен Стоянов благодари на всички, станали съпричастни със сполетялата го трагедия. Животновъдът Йордан Карабаджаков, бащата на пострадалия в катастрофата Атанас Фънев, и кметът дариха общо 7 животни за курбан. Отец Мирчо завърши църковния ритуал, а след това започна надпяването.

Фолклорният събор на Калофер завърши с Национален фестивал на гайдата, който е от национално значение.

Източници: Karlovo.TV и Regionalninovini.com 

(Visited 317 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.