Калоферското участие на Националния събор в Копривщица 2015

Националният събор в Копривщица отново събра изпълнители и почитатели на българското народно творчество. Едни от първите и постоянни участници в него през годините са самодейците от НЧ „Христо Ботев-1869“, гр. Калофер. И този път те се представиха подобаващо.

Калоферските гайдари и смесеният хор бяха едни от най- вдъхновените и завладяващи самодейци. Гайдарският състав бе награден със златен юбилеен плакет за чудесното си изпълнение и съхраняване на традицията!

От читалището изказват своята благодарност на читалищните самодейци и на ръководителите Наню Лазаров и Недка Шопова.

Фестивалът се провежда през пет години, като през 2015 г. се проведе единадесетото му издание. Традиционно съборът се провежда в местността Войводенец. Фестивалът има конкурсен характер. Всички участващи трябва да представят програми, основани на фолклора от областта, от която идват. В юбилейното издание на фестивала през 2010 г. са се включили над 18 000 участници. Преди събитието в Копривщица в цялата страна се провеждат местни събори, на които се излъчват участниците в големия национален събор.

В събора участват още свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи и др. Интересен факт е, че сред участниците има и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи.

Източници: НЧ „Христо Ботев-1869“ гр. Калофер, Bulgariatravel.org

(Visited 135 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.