Традициите в Калофер за Коледа (ВИДЕО)

Малко преди Коледа местната карловска телевизия Карлово ТВ посети Калофер. Вижте в следващия видео репортаж разказ за това как се празнува големия християнски празник в малкото градче и свързаните с него традиции.

В най-българския град, там, дето турците са увивали копитата на конете си с парцали, за да не ги чуят калоферци, когато нощем тайно са минавали, пазят живи традициите и обичаите на дедите ни.

Там, дето дъха ти спира под гордия Балкан, а взорът ти не може да обхване красотите на природата, сякаш времето е спряло. Коледуването се предава от баща на син, от дядо на внуче. Ненапразно калоферци са и най-гордите и най-чистите българи.

Пред камерата на Карлово ТВ застанаха Генчо Анастасов и неговият внук Валентин. 6-годишното момченце за трета година ще участва в мъжкото хоро в Калофер и ще вади кръста на Богоявление от ледените води на Тунджа. Валентин е знаменосец на групата на гайдарите, която още преди да е настъпила Бъдни вечер тръгва из града, за да потропа на всяка порта, да посети всеки дом и да ориса всеки стопанин за здраве и берекет.

Какво разказаха дядото и внукът, вижте във видеото на Карлово ТВ тук.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.