Приготовления за мъжкото хоро на Богоявление

В Калофер стягат прочутото мъжко хоро, което се играе на Богоявление. Градчето ври и кипи, десетки младежи и мъже нямат търпение да нагазят в река Тунджа под звуците на любимите песни. Те пазят носиите си в готовност още от Бъдни вечер, когато обикаляха града като коледари, а на 6 януари ще ги облекат отново за леденото хоро.

Румен Стоянов събира участниците в ритуала на курбан. Казанът с ритуалното животно ще събере близо 50 души, които години наред играят в реката под звуците на гайди и тъпани. Курбанът е осигурен от жена от Ямбол, почитателка на народните традиции. Тя написала писмо на Румен Стоянов, изпълнено с възторг от Калофер, от внушителното мъжко хоро и от опазването на традициите в града под Балкана. Заедно с текста тя превела по сметка 500 лв. с изричното желание с тях да бъдат почерпени участниците в мъжкото хоро.

„Ще се съберем на 4 януари вечерта, курбанът ще е готов и ще се почерпим“, сподели пред кореспондента на „Марица“ кметът Румен Стоянов. Той възроди тази традиция доста преди да застане начело на града през 2015-та година.

В най-ново време от началото на този век досега всяка година на 5 януари вечерта мъжете се събират край Черковския мост на Тунджа и влизат в реката. Те изграждат бент, за да се образува вир, в който ще се извие мъжкото хоро. Точно там свещеникът ще хвърли кръста, а мъжът, който го хване ще остане анонимен – той ще го подаде на най-малкия участник в ритуала.

Миналата година мъжкото хоро стана повод за скандал – ритуалът се проведе при строги противоепидемични мерки, които забраняваха събирания хора дори и на открито. „Не можах да ги спра“, заяви още тогава кметът. Калоферци пренебрегнаха забраната, а кметът Румен Стоянов бе глобен. Той обаче получи безпрецедентна подкрепа от цялата страна. Хиляди хора започнаха да изпращат пари, за да бъде платена глобата. „Аз ще си платя глобата, а нека събраните средствата да бъдат за създаването на игрален филм за Христо Ботев“, бе категоричен кметът на Калофер. „В момента е последният етап от изработването на филма, премиерата в Калофер ще бъде на 1 юни, в навечерието на Деня на Ботев“, информира Румен Стоянов.

Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста ще има във всички селища в региона.

Карлово ще чества Богоявление с два ритуала, запазени през последните две столетия. В двете карловски църкви „Света Богородица“ и „Свети Николай“ от 8.00 ч. ще бъде отслужена празнична света литургия по случай Богоявление.

На 6 януари от 9.00 часа започва ритуал за освещаване на бойните знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотичните организации в Карловската община. Ритуалът ще се проведе на площад „Васил Левски“ пред паметника на Апостола на свободата.

След това ръководството на общината, командването на 61-ва Стрямска бригада и представителна рота от военнослужещи ще поведат шествие към Желязков мост, където ще бъде проведен велик Богоявленски водосвет и ритуал във водите на Стара река.

Сопот също ще отбележи Йордановден подобаващо, заяви кметът Деян Дойнов.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.