В Калофер се спази вековна традиция за Коледа

Подготовката за големия християнски празник започва няколко дни по-рано. Първо младите коледари подбират животните, които са един от най-характерните символи на традицията в Калофер. Те ги водят със себе си за здраве и берекет, тъй като животновъдството е основен поминък в града.

Радослав Димов: „Украсени са с юарчета на главата, с панделки, с червила и по принцип се води хубаво животно, рогато. Като ги разкарваме по пътя, коледуваме с тях, водим ги в къщите“.

Задължително се коледува с автентичните калоферски носии и с джура гайдите. Изпълняват се песни, които са предадени от по-възрастните коледари:

Аврам Мирчев:“ Всичките са с гимени фанели, ризи, пояси, панталони, шарени чорапи…“

Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Имаме на 2-3 места, които шият, но платовете са останали от по-възрастните хора, почти ги няма, но дай боже младите калоферки, сръчни, да подхванат този занаят, защото важно е за нас…“

Аврам Мирчев: „Песни изпълянваме според къщата, в която идем, където има момиче пеем за момиче, където има момче пеем за момче……..“

Коледуването започва още в нощта на Бъдни вечер и продължава най-малко три дни и три нощи. Стопаните посрещат коледарите с червено вино и пълни маси с вкусни домашни мезета и ястия:

Румен Стоянов: „Традицята при нас е жива благодарение на хората, които са ни я предали, а ние сме длъжни да я предадем и на идните поколения и още по- щастливи сме от факта, че малките и младите деца, още от детска възраст веднага започват с нашите традиции да живеят“.

В Калофер не остава къща без да бъде посетена от коледари. За да обходят всички домове, коледарите се разделят на групи.Така обичаят е спазен и вековната традиция предадена на бъдещите поколения.

Източник: karlovopress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.