Президентът и вицепрезидентът почетоха Христо Ботев в Калофер

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова почетоха деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Те участваха във възпоменанието в Калофер по повод 144 години от гибелта на поета и революционер.

Президентът произнесе слово пред паметника на Ботев:

„Ботев доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно“.

„Ботев презираше уюта на конформизма. Благодарение на него и други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес“.

„Днес знамето на българската свобода е в ръце на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история“, добави Румен Радев.

Точно в 12.00 ч. прозвучаха сирените в памет на загиналите. Венци и цветя пред паметника на Ботев бяха поднесени от президента, министър председателя, народни представители, политици и кметове на населени места. Десетки хора сведоха глава пред подвига на гениалния Ботев и загиналите за свободата на България.

По-рано държавният глава и вицепрезидентът посетиха НМ „Христо Ботев“. С военни почести бе изнесено знамето на Ботевата чета, а пред бюст-паметника и пред паметника на майка му Иванка Ботева бяха положени венци в знак на признателност.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.