Калофер бе домакин на обществена дискусия за развитието на културно-историческия туризъм в региона

Един от основните проблеми, които местните хора поставиха, е свързан с недостига на къщи за гости. Туризмът е основен поминък за повечето от жителите на града. През последните две години, особено по празниците, къщите за гости не успяват да поемат всички туристи.

Христина Данова – собственик на къща за гости: „В определени моменти, когато са празниците на града, примерно 6-ти януари, 2-ри януари, туристите настаняваме в околните селища покрай Калофер, в Павел Баня, в Карлово…“

Местните хора изразиха надежда, че ще могат да кандидатстват по европейски програми за отпускане на средства, за да могат да разширят легловата база и атракциите в къщите за гости.

Лиляна Гологанова – собственик на къща за гости: „Бих направила малко повече неща, които да бъдат интересни за моите гости в нашата къща, защото аз например имам идея да направя една хубава детска площадка за децата, когато дойдат“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемът с недостига на къщи за гости не е само в Карлово, Калофер и Сопот, но и в други населени места в страната, но от политиката на правителството зависи какви европейски средства ще получи България в следващия програмен период.

Илияна Йотова: „От българското правителство, това какво лоби си създава, какви съюзници има сред другите европейски държави, които имат същите проблеми, зависи тази политика на сближаване да върви по същия начин. Ако тя върви по същия начин това означава, че вътре във вътрешното разпределение на средствата определено трябва да има такива пари, защото това осигурява поминъка на хората“.

По време на срещата бяха представени даденостите, с които разполага Калофер. Заместник-министърът на културата Румен Димитров се ангажира да проучи възможностите уникалното мъжко хоро, което се играе на Йордановден, да кандидатства за списъка на културно наследство на ЮНЕСКО.

Кметът на Калофер Румен Стоянов поиска 2018 г. да бъде година на Ботев и да се учреди национална награда за поезия. Той посочи, че за да се развива поклонническият туризъм ще бъде необходимо да се ремонтира пътя до мъжкия манастир. Областният управител Здравко Димитров се ангажира да работи по решаването на този проблем.

В качеството си на председател на Националното сдружение на кметове на кметства /НСКК/ Стоянов постави проблемите на своите колеги кметове, че искат законодателни промени, които да гарантират, че всяко кметство ще има отделен бюджет и кметовете на общини ще бъдат длъжни да го изпълняват.

В близко бъдеще Илияна Йотова се ангажира да проведе работна среща с УС на НСКК, експерти и народни представители.

Източник: karlovopress.com

(Visited 71 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.