Масов протест в Калофер срещу замяната на „османско робство“ със „съжителство“

Калофер се вдигна срещу проекта на Министерството на образованието, според който в българските учебници няма да се пише, че в България е имало османско робство или османско владичество, а „съжителство между традициите на християни и мюсюлмани“.

„Не можем да го приемем. Ние сме съграждани на Христо Ботев – ще се отречем от самия него ли. Защо е бил подвигът на Ботев? Защо е било националното освободително движение?“, каза Светла Йотова от местното читалище пред „Нова телевизия“.

„В нашия град всеки камък е история. Калофер е опожараван три пъти, калоферци са изклани, крили са се. Години наред са опитвали да съберат това, което са им взели. Това не може да е съжителство, това е робство. При нас не е имало мирно съжителство. Спомнете си Баташкото клане. Не е удачно двете думи да бъдат подменени“, заяви нейна колежка.

Друга учителка пък каза, че наистина е имало както съжителство, така и робство. Според нея е имало хора от ислямски произход, които наистина са живяли мирно с българите, но и такива, които не. „Ако липсва думата робство трябва да унищожим половината си литература. Какво да правим – да зачеркваме Вазов ли?“, попита риторично тя.

Карлово, Сопот и Калофер – тук има една чиста българска вяра, песните доказват историческата памет на народа. Те казват много неща. Изворът етук. Когато човек избяга от тук, той е жаден“, коментираха още калоферци.

Подготвя се подписка, която ще бъде прикрепена към декларация, за да бъдат пратени до Министерството на образованието.

„Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Щеше ли да има такива герои като Ботев и Левски? Как да възпитаваме децата си? Ще се получи един вакуум. От днес почваме подписката. Декларацията днес ще я направим. Нека първо да видим какво ще кажат от министерството. Сигурен съм, че ще ни подкрепят Карлово и Сопот, а след това и цяла България“, категоричен бе кметът на Калофер Румен Стоянов.

Източник: БЛИЦ, НоваТВ

Видео репортажи:

Отразяване на протеста в btv Новините: линк

(Visited 56 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.