Опасно свлачище застрашава паметника на Христо Ботев

Опасно свлачище застрашава паметника на Христо Ботев в Калофер. Стъпалата към него са започнали да раздалечават едно от друго и между тях да има големи процепи, които могат да бъдат опасни за посетителите на мястото.

Местните власти в Калофер са безсилни, тъй като укрепването на терена би струвало твърде скъпо. Те призовават държавата да се погрижи за символичното място, което скоро може да бъде разрушено.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е участвал в строежа на паметника потвърди, че има опасност той да падне.

„На времето пожелаха този паметник да се построи на Ботева поляна, заради символиката”, обясни министърът. Той каза, че паметникът е разположен върху свлачище, като добави, че опасното в случая е, че няма как да се укрепи свлачището.

„Ако държавата започне да хвърля пари за укрепване, ще трябва да започне да крепи фундаменти, планината да го държи”, обясни Рашидов. Той заяви, че единственият вариант за спасение на паметника, преди той да е паднал е, ако бъде демонтиран и монтиран на друго място.

„Тук държавата не е виновна, природата е. Държавата не е магьосник”, заяви министърът. Той все пак каза, че ще отиде на място, за да провери каква е ситуацията.

Повече по темата може да гледате във видеото тук.

Източник: btv Новините

(Visited 78 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.