Румен Стоянов: Има ли традиции, ще има и Калофер

За „мъжкото хоро” на Йордановден и за обичаите на други празници, за честването на рождението на великия поет Христо Ботев и за построеното през 2014 г. във възрожденския град разказва кметът на Калофер – Румен Стоянов. И добавя, че жителите му с нетърпение очакват пречиствателна станция и подмяна на цялата водопроводна мрежа.

– Г- н Стоянов, колко хора очаквате да се включат в „мъжкото хоро“ утре?

– Трудно е да се предвиди. Имало е случаи, в които са участвали изключително много хора – близо 500. Имали сме и по 200 мъже, които са влизали в реката, но тази година очаквам само калоферци да са толкова. Важното е да сме живи и здрави, всички са добре дошли. Има ли традиции, ще има и Калофер. Ще направим всичко възможно празникът да премине в добра атмосфера. Ние искаме да създаваме добро, хората да идват, да се веселят и да се възхищават на онова, което е запазено през годините.

– Има ли награда за този, който ще извади кръста от водата?

– Не, защото при нас е прието кръстът да се даде на най-малкия участник и той лично да го върне на отеца в храма. При нас ритуалът е чист и истински. Нямаме комерсиални цели, да се кичим със светинята или да се борим за пари и други материални облаги.

– Как ще бъде отбелязана утре 166-годишнината от рождението на Христо Ботев?

– На едноимения мемориален комплекс в града ще има възпоменателен митинг, ще се поднасят венци, гирлянд на славата, почетен караул! С две думи – всичко, което се полага на такъв велик човек и истински българин!

– В какво състояние е в момента къщата на Христо Ботев и посещават ли я туристи?

– Домът на революционера е в добро състояние. Той е най-посещаваното място от туристите в града. Музейният комплекс е разположен в центъра, в парк „Ботева градина”. Включва няколко обекта – мемориална къща-музей, експозиционна зала, паметник на Ботев от 1930 г. и паметник на Иванка Ботева – майката на поета.

– С какво друго вашият град привлича туристи?

– Освен къщата на Ботев, Калофер посреща гости и благодарение на своята природа, както и с бита. Освен „мъжкото хоро“, ние имаме и други празници, които се отбелязват само при нас и то по уникален начин.

Коледуването е един от тях. Никъде няма такова в България. Има гайди, с животните заедно, с характерните песни, които се пеят от нашенци. Коледарите влизат в домовете на хората, за да попеят за здраве и сполука на домакините.

В Калофер няма къща, в която да няма гайда или тъпан, а на Коледа няма затворена врата. Всеки е отворил дома си, за да посрещне коледарите.

„Парен петел“ е ритуал от нашите Коледни празници. Около голям огън, запален в центъра на града, се събират семействата, в които има все още незадомени младежи и девойки. В менче с вода и китка босилек момите и ергените пускат някакъв свой предмет.

На следващата сутрин изпълняващият ритуала, пеейки, вади късметите от менчето и за всеки нарича какъв жених или булка ще се падне на притежателя. В края на церемонията задължително се попарва жертвен петел, който се опича и се раздава на участниците.

– С кое от свършеното през 2014 година се гордеете най-много като кмет?

– Това е построяването на двете автобусни спирки в центъра на града. Те са в характерния  възрожденски стил – от дърво, червени керемиди и еркери, и представляват малки търговски комплекси. Имат заслон за пътниците, както и покрита чакалня, която ще ги приютява през зимата. В спирките вече действат и търговски обекти – магазини за плодове и зеленчуци и вестници. Също така асфалтирахме главната улица, по нея вече няма опасни дупки, цялото трасе от близо километър е с нова настилка.

Изграждането на парапетите на центъра, новата детска площадка в центъра, около нея ще има битово кътче с чешма, което напролет ще е готово и ще бъде едно рекламно местенце на града, където туристите ще могат да видят какво да посетят в града. Това са най-важните неща, които свършихме през 2014 година. Аз лично се чувствам удовлетворен.

– Какво е най-необходимо за Калофер в момента?

– Да се изгради пречиствателна станция за водата. Да се смени цялата водопроводна мрежа, защото тя е много стара и постоянно имаме аварии, което е голямо неудобство за града и за гостите. Трябва да направим поне проектопредложение и да започнем да действаме по него.

Източник: Kmeta.bg

(Visited 91 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.