След разчистване отварят екопътека „Бяла река“

Цялото трасе на екопътека „Бяла река“ край Калофер е отворено от 2-ри септември, съобщи Диана Терзиева от Дирекция Национален парк „Централен Балкан”. Ден по-рано приключиха довършителните работи по отстраняването на повредите по трасето на екопътеката.

Част от емблематичната екопътека беше затворена поради свлачище. То се е активизирало от обилните дъждове, изсипали се това лято.

Със заповед на Директора на Парковата дирекция, с оглед безопасността на туристите, от 8 август бе преустановено движението на посетители по тази част от екопътеката.

Екопътека „Бяла река” се състои от два кръга. Пострадал бе горният, който е и по-труден за преминаване. След оценка на щетите, се предприеха рехабилитационни дейности.

Разчистени са 19 куб. м свлечени  скални и земни маси по 56 м от дължината на трасето, възстановени със суха каменна зидария са 22 м подпорни стени, ремонтирани са дървени стъпала.

„Предвид неблагоприятните атмосферни условия в планината, Парковата дирекция застрахова изградените и стопанисвани от нея обекти от туристическата инфраструктура в Националния парк. Благодарение на тази практика, средствата, вложени в ремонта на екопътеката са от нейната застраховка и не ощетяват бюджета на Парковата администрация“, уточни още Терзиева.

Екопътеката се намира на около 8 км северозападно от Калофер в местността ”Бяла река”, близо до Калоферския мъжки манастир.

Съоръжението е изградено и се поддържа от Дирекцията на парка с цел популяризиране природното богатство на тази защитена територия. За целта са изградени 8 моста в най-атрактивната част от ждрелото на реката  и са поставени 7 модула, разказващи за дивият свят в парка.

Източник: Topnovini.bg

(Visited 52 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.