В Калофер по традиция дефилираха местни български породи животни

Калофер бе домакин на традиционна изложба-базар, която представя местни български породи животни. Събитието бе открито тържествено под звуците на калоферските гайди. Отец Димитрий и отец Михаил извършиха водосвет.

Официални гости бяха министърът на земеделието, храните и горите проф.д-р Христо Бозуков, зам.-министърът на аграрното ведомство Крум Неделков, представители на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и на сдружение „Обединени български животновъди“.

Кметът на Калофер Румен Стоянов приветства присъстващите и отбеляза, че през тези 16 години всички заедно са направили възможното, за да ги има тези животни. Той отбеляза, че са работили с много правителства, но за първи път събитието е уважено от ресорен министър.

Експерти и зооинженери представиха характеристиките на сивото искърско говедо, каракачанския кон, дългокосместата калоферска коза, българското овчарско куче. Пред всички дефилираха и три породи овце – средностаропланинска, дъбенска и каракачанска.

Всички участници бяха удостоени с награди.

Източник: KarlovoPress

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.