С редица събития беше поставено началото на Празника на калоферската дантела

Заместник-кметът на община Карлово – Антон Минев, даде начало на ХХII-то издание на Празника на калоферската дантела.

„Десетилетия назад историята на Калофер е белязана от нещо нечувано за времето си. След Руско-Турската освободителна война /1877-1878г./, опожарен за пореден път, градът тлее. Тогава жените намират начин да съберат средства за възстановяване и възраждане на Калофер – учат се да плетат дантела, разработват самобитни модели, създават първото у нас училище за плетене на совалкова дантела. Така се ражда известната по-късно „бяла магия“ – калоферската дантела“, припомни Минев.

Той поздрави всички с празника и от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов благодари на екипа от Творческия център на дантелата, организатор на ежегодния празник.

„Майсторките, които ваят изкуството на совалковата дантела, да предават уменията си на млади следовници“, пожела заместник-кметът на Общината.

След отслужения водосвет за здраве и благоденствие, в Творческия център на калоферската дантела авторска изложба откри майсторката от Копривщица Надежда Тороманова. В Мемориален комплекс „Христо Ботев“ бяха организирани демонстрации и базар на совалкова дантела.

Жители и гости на Калофер видяха тематичната изложба „В памет на Илия Янакиев“, подредена в парк „Ботева градина“ в Национален музей „Христо Ботев“. В музея бе представен проект „Бъдеще за Творчески център на калоферската дантела“, съпътстван от дискусия с основните участници в проекта.

От 20:00 часа е концертът „JaZZ и дантели“ с участието на Марина Господинова /вокал/, Шибил Бенев /пиано и китари/, Борис Таслев /контрабас/ и Атанас Попов /барабани/.

Изявите продължават и през следващия ден от 8:00 часа със света литургия в храма „Св. Богородица“. От 10:30 ч. в експозиционната зала на НМ „Христо Ботев“ ще бъде открита изложба „85 години музейно дело в Средните Родопи“ на Регионален исторически музей – Смолян. Празникът на дантелата ще завърши с два детски куклени спектакъла „Слънчев лъч“ на калоферската Театрална работилница „Пиеро“ – от 11:30ч. и от 17:30 ч. в малката зала.

Източник: KarlovoPress

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.