Калофер отбелязва 145 години от героичната гибел на Христо Ботев (видео)

Калофер отбелязва 145 години от гибелта на Христо Ботев. В родния град на поета и революционер имаше тържествена заря-проверка с участието на военни представителни роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Почетният строй прие командира на бригадата бригаден генерал Деян Дешков. Слово за Ботев произнесе министъра на културата Велислав Минеков. С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметна на загиналите за свободата на България.

В родния град на Ботев пристигнаха хора от цялата страна. Те изкачиха стъпалата до паметника, за да склонят глава в знак на голямо преклонение пред поета и революционер. С военен ритуал бе изнесено знамето на Ботевата чета от НМ „Христо Ботев“.

„Отново сме тук на това знаково и величаво място, защото така ни диктуват нашата съвет и убеждения“- каза в словото си на Мемориалния комплекс „Христо Ботев“ кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Тук сме на 2 юни заради себе си, заради своите деца, заради България“. По думите на д-р Кабаиванов, в цялото творчество, което Ботев е оставил, намираме българския дух. „Намираме това, което ни се ще да виждаме в хората, които ни представляват и на които гласуваме доверие да управляват България“.

„На 2-ри юни въздухът над Калофер е натоварен с тъга и тежест, но и с величие“- отбеляза в речта си вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„Тъга и тежест, защото днес си спомняме за онези луди млади глави, които не пожалиха най-скъпото-живота си. Не помислиха за съдбата на ближния си и дадоха най-свидното, дадоха своята жертва пред олтара на човечеството.“ Йотова подчерта, че „Да, вярно е, че всяка епоха ражда своите „слепци с очи“, но всяка епоха, и такава е съдбата българска, ражда и онези малки хора, които вършат големите работи.“ Според нея, „когато говорим на 2-ри юни винаги има много емоция, има много чувства, защото такъв е Ботев. И ние посвещаваме този ден на него, на всички негови другари, на всички онези революционери, които създадоха нова България.

Всеки един от нас трябва да застане пред съда на собствената си съвест и да си каже: Дали съм достоен за тези, заради които днес съм на този, белия свят. Нека да си дадем тази равносметка и колкото е по-вярна, толкова повече бъдеще ще има България.“ Ние, българите, трябва да излезем от уютната мрежа на съня и да кажем: Достойни сме, искаме промяна, ще я направим, защото в нашите вени и кръв тече тяхното дело и неподправено чувство за любов към род и родина, каза в заключение вицепрезидентът Илияна Йотова

В знак на признателност към героите бяха положени венци и цветя от името на ръководни представители на държавни институции, кметове, съветници, политици и граждани.

По-рано бяха поднесени цветя и на паметниците на поета революционер и майка му Иванка в НМ “Христо Ботев“ в Калофер.

Източник: KarlovoPress и Karlovo.tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.