Представиха проект за ремонт на заслон „Маринка“ край вр. Ботев

Държавата отпусна 105 000 лв., за да бъдат ремонтирани 3 заслона и да бъде изграден един нов над Калофер. Средствата бяха поискани от кмета Румен Стоянов, заради зачестилите инциденти през последните години в района на връх Ботев.

Най-често инцидентите през последните години са ставали в района на хижа Рай към връх Ботев и по зимната пъкета към върха през заслон Маринка:

„Ботев връх много хора го подценяват. Гледат го като изглед, че е е сравнително лесен за изкачване, но когато да осъществяват виждат за какво става въпрос. Може би е един от най-трудните за изкачване“.

Георги Князов, планинар и секретар на ТД „Хайдут“ Калофер

Основно ще бъдат ремонтирани заслоните Маринка, Бункера и Михайлов. Те са изцяло на територията на национален парк Централен Балкан и са строени прз 60-те години, за да подслоняват работещите на станцията на връх Ботев.

„С изключение на заслон Бункера, който скоро е ремонтиран, другите два са в лошо състояние и има опасност да се саморазрушат. Заслоните ще бъдат конструктивно ремонтирани без да се променя архитерктурата. Спални помещения, печки, дърва и необходимите продукти за оцеляване ще бъдат осигурени“.

инж. Генчо Илиев, директор на НП „Централен балкан“

Заслон Маринка е един от най-посещаваните. Той е разположен на кръстопът на два маршрута по билото на Стара планина, единия от които е част от Ком-Емине. Туристическото дружество в Стара Загора вече предостави проект за основен ремонт на заслона. Решението е било взето още миналата година когато през февруари баща и син измръзнаха на слизане от връх Ботев, в местността Паниците.

„Инициативата беше на Коста Сканидис един от старите алпинисти на нашето дружество, който каза това нещо не може да продължава така и не може да загиват всяка година хора в Стара планина. Тогава управителният съвет взе рашение сами да започнем за възстановяваме в алпийската част на Стара планина заслоните, които да могат да помогнат на закъсали туристи“.

Георги Гацин, председател на ТД „Сърнена гора“ Стара Загора

Всяка година в хижа Рай пренощуват над 5 000 души, а туристите които тръгват на разходка или да изкачват връх Ботев са три пъти повече.

Георги Князов – планинар и секретар на ТД „Хайдут“ Калофер: „Много хора в планината, има си и своите рискове води до нещастия, инциденти“. Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Минават през хижата, минават през билото, минават през другите хижи на татък до х. Плевен към Стара планина и никъде не може да каже какъв е пътникопотока, затова са нужни тези средства….“

Съвместно със служителите на Национален Балкан и Спасителната служба предстои да бъде обсъдено предложението и за изграждане на нов заслон в местността Параджика, която се намира в началото на парка.

„Вие много добре си спомняте тогава, тези хора Бог да ги прости, на 400 метра от колата загиват, а ако имаше заслон щяха да бъдат живи…“

Румен Стоянов, кмет на Калофер

Ремонтните дейности на заслоните ще започнат в първите дни, в които позволят метеорологичните условия. Това се очаква да стане в края на месец май.

Източник: karlovopress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.