За първи път няма да има мъжко хоро в Калофер за Богоявление

За първи път в началото на новата година на Богоявление в Калофер няма да има мъжко хоро заради пандемията. Свещеници ще осветят богоявленския кръст и специална икона, която е поставена на моста над река Тунджа, където се изпълняваше мновековния ритуал.

„За първи път призовавам гостите и местните жители да не идват на Йордановден. Нека спазим всички противоепидемични мерки и да бъдем отговорни към нашето здраве и това на близките си. Ще дам личен пример като не вляза тази година във водите на Тунджа. Кръстът ще бъде хвърлен в реката, но няма да се играе хоро. За първи път ще бъде осветена нова икона, която вече е поставена на моста. В момента се изписват и песните, които пеем по време на Мъжкото ледено хоро“, посочи кметът на града Румен Стоянов.

„Хората в Калофер са разтревожени, този ден се очаква от всички най-емоционално. Още от преди два месеца ме питат какво ще правим, дали ритуалът ще се състои. За съжаление няма да може. Винаги се радваме да посрещаме хората в Калофер, но за пръв път с болка на сърцето казваме: моля ви, не идвайте на Йордановден, за да не направим беля с този вирус. Ще дам личен пример като не вляза тази година във водите на Тунджа“, коментира още кметът.

Според местните обаче може да се проведе хоро в тесен кръг, на което няма да бъдат допускани гости от други селища.

Припомняме, че ритуалът се изпълняваше повече от 200 години, а във водите на река Тунджа влизаха близо 150 души.

Източници: karlovopress.com, trafficnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.