Майсторки показват как се плете калоферска дантела в Княжеския дворец в София

Девет плетачки на калоферска дантела демонстрираха своите умения да изработват финото плетиво в Националния етнографски музей в София. Елена Колева, Виктория Гаджева, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова и Таня Георгиева съхраняват и развиват тази традиция в Творческия център на калоферската дантела, към който от няколко години действа кръжок за обучение на начинаещи и напреднали.

Плетачките заведоха на събитието и своите дъщерички, които също изучават финото ръкоделие. В групата е и Гергана Несторова от София. Дамата е с калоферско потекло и всяка неделя пътува от столица до родния град на дедите си, за да се учи да плете сложни модели. Проявата в София е под наслов „Кой създава и кой използва дантелата“. Тя е съвместен проект на Националния етнографски музей и група „СедянкаТА“, в него участва и калоферският Творчески център. Там публиката вече може да види експозицията от дантели, снимки и документи. В нея са представени творби от Франция, Италия, Испания, Португалия, Хърватска и България, разположени в пет зали на първия етаж в Княжеския дворец.

Като самостоятелен акцент в изложбата се откроява и представянето на българската следа в совалковата дантела организирането и съществуването на Калоферското дантелно училище (1910-1933 г.). Именно в него в началото на ХХ век дантелиерството се превръща в поминък, който наследява уменията на калоферци от периода на Възраждането за фино плетене на гайтани.

Тази година Творческият център на калоферската дантела за първи път представя произведения, които са изработени от младите плетачки, но са създадени по старинни модели, съхранени досега само на хартия в Златния фонд на дантелата в Калофер. В изложбата са показани и архивни документи – свидетелства на момичета, завършили Дантеленото училище в Калофер, когато то е съществувало, архивни модели на дантели на хартия, стари снимки.

За да подчертаят съвременното приложение на калоферската дантела, в изложбата са показани и дамски облекла – рокля, блуза, риза, украсени с нежни дантели – облеклата са дарени на Творческия център при неговото откриване през лятото на 2018 г.

В Националния етнографски музей гостува и председателят на Асоциацията „Бродерия и дантели” Мишел Пелоал, а също и представител на музея на дантелата в гр. Арланк, Югоизточна Франция. Десетки възрастни и деца пробваха да научат основни принципи за правене на различни техники за дантела – совалкова, шита (кене), фриволите, тенерифе и филе.

„Творческият център на калоферската дантела съществува отскоро, но кръжокът ни е с няколкогодишна история. Той започна да действа първоначално към читалището“, разказа председателката на НЧ „Христо Ботев“ в Калофер Антоанета Първанова.

„Кръжокът вече има своя зала с обособени работни места: по – опитните сядат по миндерите, ученичките – на чиновете. Събираме се всяка неделя от 10.30 до 12.30 часа, но никой не бърза да си ходи. В неделя в Калофер има много туристи, особено през лятото, и ние не се уморяваме, докато се учим да плетем, да показваме на посетителите основните техники. Това лято останахме много удовлетворени от дейността си, защото работихме пред сградата, която е на площада, и всеки ден около нас имаше групи хора, които ни наблюдаваха, те ни питаха, а ние разказвахме и показвахме всичко за калоферската дантела“, разказа Антоанета Първанова.

„На публиката е много интересно, много ни харесват и подкрепят“, споделя тя. „В сградата е и Златният фонд на калоферската дантела, който е в постоянна експозиция и продължава да се обогатява.“

В рамките на изложбата, която ще продължи до 20 май 2019 г., ще се проведат и множество демонстрации и майсторски класове за създаване на совалкова и шита дантела. Те ще бъдат провеждани както от български, така и от чуждестранни специалисти.

Източник: www.karlovobg.eu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.