Калофер посрещна стотици гости на 13-тия събор за опазване на българските породи животни (ВИДЕО)

Под мотото „Да опазим заедно българското“ за 13-та поредна година в местността „Паниците“ край Калофер се проведе събор за опазване на местните български, селскостопански породи животни. Експерти, зооинженери и учени направиха характеристика на породите и запознаха посетителите защо сме задължени да отглеждаме местните породи.

Съборът бе открит с шествие на гайдарския състав и смесения хор към НЧ „Христо Ботев“. Във фолклорния блок участваха танцова формация „Росна китка“ и клуба на пенсионера с ръководител Наню Чолпанов. Водосвет за здраве и благоденствие отслужиха свещениците Петър и Димитрий. Кметът на Калофер Румен Стоянов и председателя на животно сдружение „Старият балкан“ Дарина Шишкова приветстваха животновъдите, жителите и гостите на събора.

Бяха представени породите – българско сиво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, българско овчарско куче, средностаропланинска, дъбенска и каракачанска овца. Стопаните поставиха няколко проблема по време на събора – трудности по време на попълването на документацията и липсата на работна ръка. Някои животновъди все още не могат да намерят пазари за продукцията си. Шишкова посочи, че проблемите на животновъдите ще бъдат формулирани и внесени в ресорното министерство.

Всички участници в събора бяха наградени с купи, медали и грамоти. За първа година се проведе национална специализирана киноложка изложба за българско овчарско куче в класове междинен, открит и шампиони. Имаше спортна програма с кучета фристайл-фризби и изложение на старинно оръжие от времето на хан Аспарух до Първата световна война.

За доброто настроение на присъстващите свири оркестър „Фолк Палитра“ с ръководител Петър Войников, солистки – Гинка Иванова и Емилия Димитрова. Тържественото откриване на събора се състоя на 22-ри септември /събота/ от 11.00 часа.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.