В Калофер започва изграждането на Алея на войнската слава

В Калофер започва изграждането на Алея на войнската слава. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив о.з. майор Стефан Груев, секретар на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово. Алеята ще бъде направена по подобие на тази в Карлово.

Инициатор за изграждането ѝ е дружеството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Калофер, който носи името на Кирил Ботев. Освен свързани с войнската слава, родом от Калофер, в алеята ще бъдат представени и видни калоферци, имащи принос за развитието на страната ни в по-ново време, които са граждански лица със заслуги.

„Тази инициатива срещна подкрепата и на кмета на Калофер Румен Стоянов, който също е член на Съюза на запасните офицери от Калофер и чрез общинските съветници предложението беше внесено за разглеждане”, поясни Груев.

Проектът е на архитект Крушевски, който също е член на общинската организация на Съюза на запасните офицери от Калофер и е безплатен. Предложението вече е било разгледано от общинските съветници на Карлово на последната сесия и е срещнало единодушно одобрение.

„Следващите стъпки са да се разработи цялостният архитектурен замисъл, след което следва общественото му обсъждане и след това ще бъде внесено за решение за изграждането на обекта”, каза още Стефан Груев.

Очертава се на първия етап в Алеята да бъдат поставени плочи на около 20-25 калоферци. Отделните хора ще бъдат представени с по една отделна плоча. На нея ще бъдат изписани по няколко изречения за заслугите и приноса им. Алеята ще се намира в градинката до паметника на загиналите във войните, в зелената част.

Също по предложение на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Карлово такава Алея започнаха да изграждат и в Клисура. „Там поставихме началото на изграждане на подобна алея с името на Спас Дринов, който през 1826 година става основател на Дружеството на запасните подофицери „Черешово топче” в Клисура. Плочата му беше открита с военен ритуал. Изграждането на алеята ще продължи с други знакови имена от Клисура.

„Успоредно с това продължава и доизграждането на Алеята на славата в Карлово”, каза Стефан Груев.

Източник: karlovo-news.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.