Най-добрата майсторка на калоферска дантела подари уникално произведение на музей в белгийския град Брюж (ВИДЕО)

Най-добрата майсторка на калоферска дантела – карловката Галина Симеонова, подари един от най-старите модели създаден отпреди близо век – розата, на Музея на финото плетиво в белгийския град Брюж. Градът се смята за родното място на този вид дантела. От Белгия плетивото било пренесено преди 100 години в Калофер.

Галина избрала да изплете и подари точно това произведение, защото розата е символ на България. Моделът е известен като Бялата магия, защото се изработва от бял памучен конец:

Галина Симеонова: „И магия, защото наистина е магия всеки, който вижда как се работи изпитва огромно въодушевление, желание и удовлетворение от това, което вижда, защото самата техника е много атрактивна“.

Карловката споделя, че да посети музея в Брюж, за да обмени опит и да се запознае с майсторките на прочутата брюкселска дантела, е било нейна мечта от момента, в който се е запознала с красивото плетиво.

„Никой там не беше чул за Калофер и за България, че се работи по този начин, те останаха много изненадани и им хареса това, което показах“.

Преди 30 години, когато е работила за карловски вестник, Галина се среща с една от най-добрите в занаята:

Галина: „Отидох да напиша очерк за една от майсторките, Пенка Опева се казва, отидох да разговарям с нея, но тя ми извади един куфар с такива дантели и аз просто както казват любов от пръв поглед, аз още връщайки се в редакцията казах, че това е точно за мене“.

От тогава дантелата става хоби за Галина и начин да подпомага семейния бюджет. Всяка година в началото на юни месец тя изнася от дома си цилиндъра и совалките, за да плете пред очите на хиляди туристи от цял свят, които посещават Стария Несебър:

Галина: „Оттам за този занаят разбрах, че най-хубавото нещо, което аз правя за себе си е това, което разказвам за България, за тази дантела, за нашите модели“.

Най-големите ценители на българския занаят са руснаците, които за разлика от България имат държавна политика:

Галина: „Институти висши имат, които обучават хора на този занаят и начина по който те да преподават“.

Майсторката вярва, че занаята ѝ има бъдеще в България, тъй като самата тя вече е научила сина си, жените и момичета от фамилията да плетат дантела. Нейна болка обаче остава това, че не среща необходимата подкрепа в родния ѝ град, за да започне да обучава деца. А иска да го прави съвсем безплатно:

Галина: „Имаме проблеми малко, не може да се уточним с ръководството на Бухаловия хан как да стане това нещо, защото ние сме казали безплатно ще учим децата от нашия район, но занаятът идва малко по-скъп защото трябва да се осигурят совалки, с които се работи най-малко по 20 на човек“.

Едно от последните предизвикателства пред майсторката е поръчка от клиент, да изплете рамка за кадилак от 1967-ма.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.