Разместени стъпала и разрушена фугировка към паметника на Христо Ботев (ВИДЕО)

Година след като държавата отпусна целеви средства в размер на 300 хиляди лева за да бъде извършен ремонт, мемориалният комплекс Христо Ботев в Калофер отново не е в добро състояние. Има разместени гранитни плочи и проблеми с осветлението на паметника. Кметът на града изпрати писмо до премиера с искане да бъде извършена експертна проверка от ресорните държавни институции.

Кметът на града посочи, че още в средата на миналата година е уведомил община Карлово за проблемите, които са възникнали след ремонта на комплекса. По думите му обаче до този момент нито от общината, която е осъществила обществената поръчка, нито от фирмата изпълнител са предприети необходимите мерки за отстраняване на нередностите:

Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Преди беше така и да нямаше ток в града паметникът беше така осветен, че всеки го виждаше, просто беше като един ярък символ на града, а сега в момента все едно сънувате, просто не се вижда паметника, затова нещо съм алармирал, както ви казах, още от май месец…“

Освен че осветлението на паметника е недостатъчно, има стълбове, които се клатят, а на тях са поставени осветителни тела. Почти навсякъде фугите между стъпалата са разрушени:
Мария Станкова – гост на града: „При изкачването ни до върха на паметника и при слизането ни направи впечатление, че стъпалата тропат под краката ни, това нещо не е желателно така идват толкова народ тука“.

Румен Стоянов: „Най – големите проблеми са с фугирането, не знам с какъв материал е правен, но те са отлепиха, даже в момента продължават да се отлепят….“

От общината посочиха, че осветлението на паметника е изпълнено съгласно одобрен проект, а освен заложените стъпала за демонтаж и възстановяване, не е било предвидено фугиране в проекта и изпълнителят го е извършил допълнително и безвъзмездно.

Становището на общината е, че повечето от поставените проблеми не са поради некачествен ремонт, а заради недобра експлоатация на съоръженията в комплекса, защото повредените стъпала били от нерегламентирано движещите си вечер АТВ-та и мотори.

В отговор до БНТ от фирмата изпълнител не става ясно дали тя ще предприеме действия по отстраняване на проблемите, но се посочва, че изпълнената фугировка е поставена с ясното съзнание, че с времето ще падне, но целта била да се предпазят стълбищата от поникването на трева.

Източник: karlovopress.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.