Калофер очаква реконструиране на редица инфраструктурни обекти

Редица инфраструктурни обекти ще бъдат реконструирани в Калофер по повод 170-годишнината от рождението на Христо Ботев. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”- Пловдив зам.-кметът на Карлово Антон Минев.

„Вече е направено предложение за ремонтите до министър-председателя и до министъра на финансите, министъра на образованието, министъра на културата и министъра на отбраната, по различни направления”, каза Минев.

Подготвя се и план за инфраструктурните обекти, за които се касае. Предвидено е облагородяване на площадното пространство около къщата на Христо Ботев в Калофер и ремонт на кметството, частта около него и самото кметство.

По думите на Минев, най-напред трябва да бъде облагородено площадното пространство в град Калофер. За Националния музей „Христо Ботев” също са предвидени средства, основно за експозицията.

Най-голяма нужда от ремонт има читалището в Калофер, което е строено преди повече от 30-35 години. То има проблеми с покривната конструкция и със самата зала вътре. Читалището е част от Мемориалния комплекс и представлява част от този ансамбъл. Откакто е строено не е правен никакъв основен ремонт на сградата.

В Карлово пък е родната къща на даскал Ботьо, бащата на Христо Ботев. Тази къща също има нужда от допълнително освежаване и ремонт. Къщата е филиал на Историческия музей в Карлово, а тази институция няма пари. В годините къщата не е била поддържана. Ще се освежи основно фасадната й част, която е откъм улицата.

Община Карлово е направила план-сметка за нужните средства за инфраструктурата и сумата възлиза приблизително на 1 млн. лева. Ако средствата бъдат отпуснати от държавата, сумите ще бъдат конкретизирани по предназначение.

Източник: Радио „Фокус”- Пловдив

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.