Филм за игумения Валентина Друмева на Калоферския девически манастир

Филмът „Съвременни чудеса“ е за игуменията на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично“ Валентина Друмева. Тя е сред онези наши съвременници, които без много шум около себе си се опитват да изпълняват духовната си мисия за просвещение на българите.

На картата на популярните манастири в България няма да намерите Калоферския девически манастир, но в него от 24 години има Неделно училище. Игумения Валентина се е заела с апостолската мисия да преподава вероучение. След дългите атеистични години интересът сред калоферци се оказва изненадващо голям, свидетелстват участници във филма. В най-силните години училището се посещава от над 200 деца годишно. Заради тях монахинята създава и учебник по вероучение в четири части под заглавието „Жития на светиите за деца“. Така манастирът си връща мястото на духовно средище в региона, каквото е бил през вековете назад.

Магнетичната монахиня Валентина Друмева, въпреки напредналата си възраст, и днес продължава да въвежда в тайнството на християнството много млади хора, сред които са и децата на нейните първи ученици. Тя няма духовно образование. Завършила е математика, но след едно случайно минаване през манастира, за да види своя позната, открива призванието си. „Филмът е за сложния избор между математиката и манастира, за вярата и сложната мисия да се съхрани през 21-ви век“ – казва авторът на филма Мариета Фидосиева.

Зад манастирските стени монахиня Валентина се отдава и на сериозна изследователска дейност. Тя е автор на повече от 40 книги – документалистика, стихосбирки на религиозна тематика, учебници по вероучение. Изследовател е на преследването на свещеници по времето на тоталитарния режим преди 1989 г. Разкрила е съдбата на 468 Божии служители, 92 от които са убити от режима. Всяка от тези истории е разтърсваща, но монахинята успява да ги разкаже правдиво и интересно, без да ги политизира.

„Във филма игумения Валентина Друмева разказва за апостолските усилия, които е положила в продължение на две години, за да събере историята на гонените свещеници. Тя е обикаляла от църква на църква цялата страна, за да остане в паметта геройството на тези пазители на вярата“- разказват авторите на филма и изграждат сложния ѝ образ на базата на лични и свидетелски разкази.

Игумения Валентина Друмева е изключително интересна личност, с много богати познания в духовната сфера. Тя е на 82 години, но остава активна в изпълнението на основната мисия, на която е отдала живота си – християнското просвещение на българите. „Смятам, че целта на поредицата „Съвременници“ е да покаже именно такива личности от различни области на живота“- казва Мариета Фидосиева и обещава, че зрителите ще имат уникалния шанс да надникнат не само зад манастирските порти, но и в един живот, който е истинско съвременно чудо.

Гледайте документалният филм „Съвременни чудеса“ в понеделник (26 декември) от 21:45 часа в поредицата „Съвременници“ по БНТ2!


Обновено: Запис на излъчения филм може да гледате тук:

Документален филм
България, 2016 г., 28 мин.

Автор: Мариета Фидосиева
Режисьор: Димитър Шарков
Продуцент БНТ2.

(Visited 228 times, 1 visits today)

One thought on “Филм за игумения Валентина Друмева на Калоферския девически манастир”

  1. Господ да благослови игумения ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА !
    Радвам се много, че в България има и днес хора, които обичат Господ Иисус Христос !
    Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.