Калофер бе домакин на 11-тия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни

Единадесетото издание на националния събор „Да запазим заедно българското” събра десетки животновъди, експерти и многохилядна публика в местността Паниците край Калофер. Проявата е ежегодна и е посветена на опазване на местните български породи селскостопански животни. На събора дефилираха българско сиво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска овца и каракачанско куче.

Кольо Чипев отглежда сиво искърско говедо вече 35 години. Стадото му наброява 150 животни и въпреки трудностите в отрасъла и през ум не му е минавало да се откаже. Според него обаче все повече се задълбочава проблемът с пазара на животните.

Кольо Чипев – животновъд от Калофер – „Нямаме основна сигурна цена, изкупчик, който да идва да купува животните да сме сигурни че като гледам тази година 40 телета имам ще ги продам някъде, аз просто се принуждава и ги продавам на безценица. Поне реалната цена на едно теле говорим да е някъде 3 лева. А сега колко е? – сега я дават два лева, 2.20, 2.30 най-много.“

Снимки: Zlatoslava Atanasova

Животновъдството е основна прехрана и за семейството на Михаил Чушков, който отглежда 500 средностаропланински овце. Той призна, че заедно с други стопани от региона имат сериозни опасения за финансовото си оцеляване.

Михаил Чушков – „Както се говори че ще спират субсидиите ще изчезне породата+ агнетата не можем като ги продадем не можем да им купим фураж и люцерна с тези пари с които подаваме агнетата. Една част остава от агнетата друга не можем да им купим фуража.“

Породите застрашени от изчезване се отличават от другите с това, че издържат на студ и лесно се отглеждат в стръмно скалисти терени.

Видео 1

Източник: Кarlovopress.com

Видео 2

(Visited 246 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.