Румен Стоянов – кмет на Калофер: С обновен облик на града и атракции привличаме туристите

Кметът на Калофер Румен Стоянов разказва какви проекти се готвят за изпълнение в града.

Румен Стоянов е кмет на Калофер първи мандат. Роден през 1965 година. Има висше образование специалност „Туризъм“ в пловдивския Колеж по икономика и администрация. Преди да поеме управлението на града на Ботев, се занимава с частен бизнес. Председател на Асоциацията на автохтонни породи овце за България. Семеен, с двама сина.

– Г-н Стоянов, какви реконструкции предстоят в Калофер? Как се променя градът?

– През зимата, знаете, не могат да се правят мащабни ремонти. На този етап мога да зарадвам моите съграждани с това, което предстои. Тези дни облагородихме центъра. Хрумна ни интересна идея, отрязахме едни изсъхнали дървета, аранжирахме ги и ги превърнахме в своеобразни саксии,които засадихме с борчета и цветя. Осветихме художествено тези места и те се превърнаха бързо в любимо кътче на калоферци и атракция за туристите. Всичко това беше направено без пари, с подръчни материали. Но това е една минимална част от плануваното. Това, което предстои ще измени целия облик на града. Имам предвид проекта, който спечелихме за ремонт и реконструкция на главната улица на Калофер.

– Разкажете по- подробно за него, колко мащабен е той ?

– Този проект витае още от самото начало на моя мандат. С решение на МС са осигурени 500 хиляди лева. С тези пари ще ремонтираме основно главната улица от тотото нагоре. Останалата част е паваж и няма да бъде реконструирана. За мен е престъпление да се пипат паважните участъци, това е най-здравата настилка и най-лесно се поддържа. Входната част на града от изток също ще бъде основно отремонтирана. Под асфалта комуникациите са сменени още миналата година, така, че имаме готовност да действаме. Предупредил съм ВиК и другите институции, каквото е нужно сега да подменят, няма да асфалтираме и после пак да копаем. Тротоарите ще се оправят в частите, където са пропаднали. На главната улица ще се изградят и две хубави и модерни спирки. В една от тях ще има и тото пункт. Те са част от проекта. Изчакваме само да мине процедурата в община Карлово за разрешително за строеж и започваме. До месец септември ще бъдем готови.

– Имате ли някаква готовност за ремонт на страничните улици на Калофер, които са в окаяно състояние и от 2005 година не могат да се намерят средства за тях?

– Да, преди няколко дни започнахме пак с бетон да ги запълваме, колкото можем да ги закърпим, тъй като след зимата винаги има нови дупки. Няма никакви средства, но ще търся начин да ги оправям.

– Миналата година общинският кмет Емил Кабаиванов отпусна половин милион лева за кърпеж на дупките по общинската пътна мрежа. Тези ремонти стигнаха ли до Калофер?

– Не, до тук не са дошли никакви средства до този момент. Чакам все пак, след като има нещо обещано. Кабаиванов обеща на калоферци една улица, която да ремонтира напълно и вярвам, че ще спази обещанието си. Той сам да си избере една, ако ще и най-малката уличка да е, но хората ще знаят, че е изпълнено обещанието на общинския кмет.

– Какво друго предстои в града?

– На центъра има старо тото и будка за вестници. Ще демонтираме тези стари павилиони. На това място ще се изгради една хубава и просторна детска площадка и един фитнес на открито. Това са други проекти, с тях кандидатстваме по ПУДООС. Сигурен съм, защото съм направил всички искани корекции, че проектите ще бъдат одобрени. Дори вече с мои средства закупих детски съоръжения за игра. Тези проекти са на стойност по 10 хиляди лева.

Имаме и трети проект по ПУДООС за изграждането на еко пътека. Той е на стойност 4 хиляди евро и чака одобрение. Еко пътеката ще тръгва от паметника на Ботев по билото на хребета. Ще стига до една от най-хубавите ни местности „Свети Кирик“. В проекта е заложено участие на граждани, които пък нямат търпение да започнем. Вече сме подготвили и материали, които ще са ни нужни. А доброволците от града са доста, но имаме намерение, ако има желаещи, да поканим и младежки организации от региона, да се включат и да помагат.

– С какво ще бъде интересна тази еко пътека за туристите?

– Според мен идеята за нея е много интересна и добра. Първо е избрано стратегическо място, има асфалтиран път до там от едната страна. Там има всички видове растителности, които виреят в Балкана. Ще привлечем хора с оригиналната природа, ще обособим открита кухня, ще направим няколко маси с пейки, със столове, ще има мостчета, да бъде красиво и приветливо. Може би ще го наречем алея на здравето.

– Какъв, освен туризма е поминъка на населението тук. Занимават лип се с животновъдство?

– В региона освен овцевъдство имаме и говедовъдство, и коневъдство. Поне едно 30% от хората, които са ангажирани, са в сектор животновъдство.

– А какви проблеми имат хората, заети в този бранш?Ангажирате ли се и с тях?

– Трябва да ви кажа, че проблемите като че ли започнаха да отшумяват. Вече заетите в селското стопанство и животновъдството чрез браншовите си структури имат сила да се борят и да се справят сами . Стараем се с бизнеса от по-високо ниво ,колкото можем да им помагаме. На този етап доста проблеми са решени, предстои да се решат и някои други, и това ще стане, така, че да бъде по-облекчен режима за работа при тях.

– Да ви върна на туризма, ще има ли бум на туристи, когато обновите Калофер?

– Не мога в момента да кажа точната бройка на посещаемост на туристите, но със сигурност са повече, отколкото бяха по това време миналата година. Надявам се тенденцията на покачване да продължи. Калофер върви значително по-добре, отколкото преди година-две. Радващото е, че от началото на мандата ми, врати отвориха още 8 къщи за гости, които вече имат редовни посетители и са утвърдени.

– От къде са туристите, които най-често посещават Калофер?

– Отвсякъде, но най-вече от Черноморието. Търсят планината, както и ние през лятото търсим при тях морето. Има и доста туристи от София. Така, че се надявам като пооправим инфраструктурата, като обновим главната улица и изградим атракциите, туристите да се увелича. Така ще живне икономиката на града.

Източник: Stroitelstvoimoti.com

(Visited 155 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.