Калофер отбелязва 140 години от гибелта на Ботев

На 1-ви юни десетки калоферци и гости на града изпълниха площад „Хр. Ботев“ в Калофер, където започна честването, посветено на 140 години от гибелта на поета. След изпълнения на ансамбъл „Българе“ се състоя заря-проверка с участието на почетни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.

Ден по-късно, на 2-ри юни, местни свещеници отслужиха на площада панихида в памет на Ботев и загиналите за свободата. Церемонията започна в двора на НМ „Христо Ботев“ с изнасяне знамето на Ботевата чета и военен ритуал.

Слово за бележития българин, отдал живота си за свободата на България, изнесе областният управител на област Пловдив Здравко Димитров.

„В Деня на Ботев се обръщам към всички вас с вяра и надежда, че в бъдеще ще пазим идентичността на българския дух….Поклон пред паметта на героите. Да живее България!“, бяха думите, с които той завърши речта си.

Почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада поднесе венци от името на министър-председателя, министерства, кмета на община Карлово, областния управител, председателя на Общински съвет – Карлово, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада, кметове на населени места.

Точно в 12 часа, под звуците на сирена, с едноминутно мълчание всички сведоха глави пред героизма на Ботев и загиналите за свободата на България.

На официалната церемония присъстваха народният представител Димитър Дъбов, областният управител Здравко Димитров, заместник-кметовете на община Карлово Антон Минев и Стойо Карагенски, секретарят на общината Стефан Стефанов, заместник-председателят на общински съвет Карлово Анастасия Чолакова, кметът на Калофер Румен Стоянов, общински съветници, кметове на населени места, представители на културни и образователни институции.

(Visited 67 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.