1100 души тръгнаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй към Околчица

Във Враца започнаха чествания на 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев. В Козлодуй имаше тържествен митинг-заря и възстановка на превземането на кораба Радецки. На брега на река Дунав край Козлодуй няколко хиляди души бяха част от тържественото възпоменание на паметното събитие, белязало историята ни.

Сред множеството са 1100 ентусиасти от цялата страна, които в събота (28.05.2016 г.) рано сутринта тръгват по 120-километровия маршрут от Козлодуй към връх Околчица, където се намира лобното място на Христо Ботев.

Това са участниците в 70-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“, чието начало беше дадено от президента Росен Плевнелиев. На походниците той каза, че участието им в родолюбивата проява не е тест за физическа издръжливост, а знак за човешко извисяване.

Преди това държавният глава влезе в парахода-музей „Радецки“, откъдето проследи възстановката на паметното събитие отпреди 140 години.

Вече 70 години по един символен начин българите, млади и стари, съхраняват спомена за похода на безсмъртието на Христо Ботев и неговите четници, за делото на достойните, измило срама от лицето на роба, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си.

Юбилейният поход е под патронажа на държавния глава.

„Всички вие знаете, че походът не е тест за издръжливост, не е изпитание за малодушните – той е проверка за силата на човешкия дух, ярък знак на родолюбие, доказателство за вдъхновение и човешко извисяване“, обърна се президентът Плевнелиев към стотиците походници, събрали се на козлодуйския бряг.

Той каза, че вярва, че българският народ все така ще върви по стъпките на Ботев и неговата чета, воден от неговия огнен дух и пламенна любов към родината.

По-рано през деня край величествения паметник на Ботев в центъра на Враца, със символично запалване на вечния огън, беше дадено началото на честванията, посветени на годишнината от подвига на Ботев и четата му. Като цитира един от безсмъртните стихове на гениалния поет и революционер, врачанският кмет – Калин Каменов, се обърна към насъбралото се множество:

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Слова, които ехтят през годините, за да ни напомнят каква горда и смела нация сме.

Тези 120 километра, които ще изминем заедно с моите приятели, не са само физическо изпитание, а най-вече изпитание на духа и преклонение пред мъжеството и саможертвата на Христо Ботев и неговата чета. Пътят към връх Околчица е път на безсмъртието и славата, коментират участници.

Източник: Dir.bg

Видео репортаж от събитието можете да гледате на този линк.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.