Правителството отпуска пари за спешен ремонт на мемориалния комплекс на Ботев

Държавата ще отпусне 300 хил. лв. за спешен ремонт на мемориалния комплекс Христо Ботев в Калофер, който е в окаяно състояние. 30 години след неговото изграждане паметникът и стълбището, което води към него, не са ремонтирани.

Падащи отломки от паметника създават предпоставки за инциденти с хилядите туристи и гости, които посещават града. Поради липса на средства досега мемориалния комплекс не е бил ремонтиран, а стъпалата към паметника са разбити, плочите са разместени. Остра нужда от ремонт има и шадравана. Преди 1,5 година в него пострада дете.

Румен Стоянов – кмет на Калофер: „Шадраванът ще бъде в малко по друг вид, но пак ще бъде шадраван. Ние няма да изменим никаква конструкция тук. Гарантирам ви, че това нещо, което сега ще се случи, ще бъде много по-добре не само за калоферци, но и за всички гости“.

Кметът на Калофер получи уверение лично от премиера по време на внасянето на събраните подписи с искане историята да не се променя, че средствата ще бъдат отпуснати в най-кратки срокове, за да започне ремонта.

Румен Стоянов: „Те са целенасочени директно за кметство Калофер, но все пак ние ще си направим както е нужно през община Карлово обществена поръчка“.

Жителите на града посрещат с голяма радост новината.Те споделиха, че с нетърпение очакват да отбележат тази година 140-та годишнина от смъртта на техния съгражданин Христо Ботев с реновиран комплекс.

Латинка Митова – жител на Калофер: „Като всеки един гражданин на Калофер бих се радвала това да се случи възможно най-скоро, защото Христо Ботев все пак е един национален герой достоен за подражание“.

Антон Тонев: „Защото духът на Ботев трябва да се поддържа с години напред. Ботев е синоним на България“.

Ремонтът на мемориалния комплекс се очаква да започне не по-късно от следващия месец.

Кметът на Калофер Румен Стоянов изразява своята голяма благодарност на министър-председателя Бойко Борисов и на БНТ, която точно преди една година точно по това време първа алармира за проблема с комплекса и исканията на жителите на града.

Източник: Karlovopress.com

(Visited 66 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.