Древният ритуал „Парен петел“ в Калофер

Както всяка година, така и през тази Калофер ще пресъздаде древния обичай „парен петел”, който е сходен с ладуването (ритуалното наричане на пръстени). Ритуалът ще бъде проведен вечерта в последния ден от годината – 31-ви декември.

Десетки момичета и млади жени ще участват в обреда, който започва в 19 часа на площада, разказа Светла Йовева, секретар на читалището в Калофер. Всички са облечени в народни носии. Приготвя се украсено с босилек и здравец менче с „мълчана” вода (налята в пълно мълчание), в което всяка девойка оставя пръстена си, под мелодиите на прочутите калоферски гайдари. Менчето пренощува под звездите, покрито с ръчно бродирана кърпа.

На сутринта на Васильовден момичетата отново се събират и избират речовит и духовит мъж, който да изпълни ритуала. Той вади един по един пръстените и нарича за женитба, здраве, берекет, успех и късмет. През това време смесеният хор към читалището пее специална обредна песен.

След ритуала задължително „се попарвапетел, който тази година дарява кметът на града Румен Стоянов. Жертвеното животно „води хорото”, после се изпича и се раздава на присъстващите. Обичаят завършва с голямо хоро на площада. Ще се лее и безплатно червено вино за всеки жител или гост на Калофер.

Източник: БНР

(Visited 224 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.